Hlavní obsah

Nejvyšší soud se zastal řidiče, který při havárii na útěku před policií zabil spolujezdkyni

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v Plzni se bude muset znovu zabývat případem recidivisty Jiřího Manycha, který v Plzni před čtyřmi lety při honičce s policisty havaroval a zabil přitom svou přítelkyni. Nejvyšší soud (NS) totiž vyhověl Manychovu dovolání, trest 5,5 roku vězení zrušil a nařídil, aby soud znovu věc projednal, zejména s důrazem na okolnosti tragické nehody, na které měl podle obhajoby podíl i další řidič.

Nejvyšší soud se zastal řidiče, který při nehodě na útěku před policií zabil spolujezdkyni Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Soud by měl podle NS zadat doplnění znaleckého posudku. „Zůstaly tam nedořešené otázky,“ konstatovala předsedkyně senátu Milada Šámalová.

NS do případu zasáhl podruhé. Už jednou věc vrátil k novému projednání, podle Šámalové ale krajský soud nedodržel všechny pokyny, které od Nejvyššího soudu dostal.

Tragická nehoda se stala po Vánocích v roce 2013. Recidivista Manych natankoval do své Škody Felicia u pumpy na okraji Plzně benzín, načež se svou přítelkyní, která byla na sedadle spolujezdce, odjel bez zaplacení.

Při následné honičce s policisty Manych, který sedl za volant bez řidičského průkazu a se zbytky pervitinu v těle, narazil do protijedoucího auta. Jeho přítelkyně, která nebyla připoutána, zemřela na místě.

Podle obhajoby se nehoda stala kvůli tomu, že z vedlejší silnice vjel před felicii další řidič, který nedal Manychově autu přednost. Podle žalobců však mohl muž bezpečně zpomalit, jenže to neudělal, protože se právě snažil ujet policistům.

Trestaný už šestadvacetkrát

„Pokud by tam nebylo ono nedání přednosti v jízdě, nedošlo by ani k dopravní nehodě. Je pravda, že klient řídil bez řidičského průkazu, ale nikoli bez řidičských zkušeností. Jeho přítelkyně se odpoutala, protože jí vypadl mobilní telefon. Nabádal ji, aby se připoutala. Za její smrt cítí mimořádnou lítost,“ konstatovala Manychova advokátka Iva Horošková.

„Je mi to líto, nemohu se smířit s tím, co se stalo,“ potvrdil Manych.

Státní zástupce marně bojoval za potvrzení trestu. „Nebyla to běžná dopravní nehoda. Aby zabránil svému zadržení, porušil obžalovaný všechna pravidla s naprostou bezohledností a byl zcela lhostejný k následkům, k nimž jeho jednání mohlo vést. Jel rychle, bezohledně a riskantně, nedbal výzev policistů. Proto, aby zabránil svému zadržení, neadekvátně reagoval na vzniklou dopravní situaci, což mělo fatální následek,“ upozorňoval státní zástupce.

Nejvyšší soud se ale postavil na stranu šestadvacetkrát trestaného Manycha. Toho také propustil z výkonu trestu, byť ho zároveň poslal do vazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám