Hlavní obsah

Něco jsem slyšel, řekl celníkům řidič kamionu. Za plachtou našli migranty

– Břeclav

Když si v pátek odpoledne celníci na hraničním přechodě dálnice D2 u Lanžhota na Břeclavsku vybrali ke kontrole jeden z kamionů, upozornil je vzápětí řidič soupravy, že z nákladového prostoru něco slyšel.

Nelegální migranti z jihu AsieVideo: Celní úřad pro Jihomoravský kraj

 
Článek

Celníci jej proto s vozem odeslali do haly, kterou mají uzpůsobenou pro důkladné kontroly vozidel. Z bezpečnostních důvodů k prohlídce přivolali i policejní hlídku.

Nelegální migrace v Česku prudce narostla, meziročně více než o polovinu

Krimi

„Nejprve zkontrolovali lanka a závěry. Zjistili, že lanko bylo v jednom místě přestřižené, zajištěné hřebíkem a místo zamaskované. Na plachtě samotné poškození nenašli,“ uvedla mluvčí jihomoravských celníků Lada Temňáková.

„Po otevření nákladového prostoru se ukázalo, že v něm nelegálně cestuje sedm osob. Ve spolupráci s policií celníci ověřili jejich totožnost. Jednalo se o čtyři mladé muže z Bangladéše a tři Afgánce,” dodala mluvčí.

Foto: Celní správa

Cizinci se ukrývali na ložné ploše kamionu.

Kamion se vracel z Rumunska s nákladem. „Řidič uvedl, že o ,černých pasažérech´ nevěděl. Naložil prý zboží v Rumunsku a ještě před hranicemi s Maďarskem zastavil na bezpečnostní přestávku. Pak pokračoval až na parkoviště na dálnici D2 u Lanžhota, kde hluk z nákladového prostoru zaznamenal,“ tlumočila mluvčí vyjádření řidiče.

Sedm cizinců si na místě převzali policisté, aby v následném řízení rozhodli o dalším osudu jejich cestování.

Reklama

Výběr článků

Načítám