Hlavní obsah

Nebyl jsem, neznám, tvrdil zarytě soudce o covidové party u Bendy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Konec v taláru hrozí teplickému soudci Miroslavu Čapkovi. Jeho nadřízení jej postavili před kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) s tím, že soudce se během covidových opatření zúčastnil oslavy narozenin vlivného podnikatel Petra Bendy. Soudce rezolutně svou účast na party popírá.

Kárné řízení s teplickým soudcem Miroslavem ČapkemVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Oslava se konala v lednu 2021 v teplickém hotelu Prince de Ligne v době, kdy kvůli šíření koronaviru platil zákaz hromadných akcí. Kárnou žalobu na svého kolegu podal tehdejší předseda teplického soudu Jan Tichý.

„Účastnil se oslavy pana Bendy, který má dlouhodobě kontroverzní pověst a v médiích bývá označován za kmotra. Bylo to za doby nouzového stavu. Pak svou účast opakovaně a kategoricky v médiích popřel,“ prohlásil Tichý.

Názor nezměnila ani nová předsedkyně soudu Dana Kolářová. „Setrvale popírá, že by se něčeho dopustil. Sice už od té doby uplynula nějaká doba, ale to nic nemění na závažnosti jeho provinění,“ řekla Kolářová s tím, že v mezidobí se objevil nový důkaz v podobě výpovědi bývalé zaměstnankyně hotelu, která při jiném soudním jednání uvedla, že soudce Čapek na oslavě byl.

Za účast na Bendově teplické oslavě padly tři pokuty. Jedenáct lidí magistrát nepotrestal

Krimi

„Nebyl jsem tam a oslavy jsem se nezúčastnil, pana Bendu navíc ani neznám, jen jeho bratra,“ prohlásil kárně stíhaný soudce. Jeho advokát Stanislav Balík se pustil do úvah, zda za obviněním není nějaká msta související s Čapkovou prací jako soudce.

Kárný senát v čele s Davidem Hipšrem si jako svědka pozval i samotného Bendu. Nic se od něj ale nedozvěděl. „Nebudu vypovídat, mohl bych si způsobit trestní stíhání. Je to moje zákonné právo,“ zopakoval několikrát podnikatel.

Opojen alkoholem jsem v hotelu chtěl s oslavencem řešit otázku dalšího zaměstnávání odsouzených
Petr Blažek, exšéf teplické věznice

O něco sdílnější byl bývalý ředitel teplické věznice Petr Blažek. „Přišel jsem do hotelu odpoledne, chtěl jsem s oslavencem řešit otázku dalšího zaměstnávání odsouzených. Věděl jsem, že má narozeniny, tak jsem mu i popřál. Ale moc si toho nepamatuju, byl jsem opojen alkoholem. Hodně jsem se opil,“ přiznal Blažek.

„Na té opilosti jsem pracoval už po cestě tam, nevím, jak jsem v takovém stavu mohl jednat o pracovních záležitostech týkajících se zaměstnávání vězňů. S panem Čapkem jsem se tam nesetkal. Za účast na oslavě jsem byl kázeňsky řešen, dostal jsem pokutu a pak jsem odešel,“ nevykrucoval se Blažek.

Kárný senát nechal přehrát i kamerové záznamy zachycují dění před hotelem. Na záběrech byla ale zachycena jen postava vcházející a vycházející z hotelu, které nebylo vidět do obličeje. Snad jen podle stylu chůze by šlo uvažovat o tom, jestli to náhodou nebyl soudce Čapek.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Kárné řízení s teplickým soudcem Miroslavem Čapkem

Na Bendově oslavě v době zákazu hromadných akcí byl například i tehdejší poslanec a šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO), který po zveřejnění informací o oslavě složil poslanecký mandát. Přítomen byl i tehdejší liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák, kterého poté odvolal z funkce tehdejší policejní prezident Jan Švejdar.

První jednání o žalobě na Čapka se konalo už v listopadu 2021. Kárný senát tehdy řízení přerušil s vysvětlením, že by se měl situací nejprve zabývat teplický magistrát v přestupkovém řízení. Teplický úřad ale případ odložil, znovu tedy začal jednat kárný senát. Ten v úterý jednání odročil na polovinu června kvůli výslechu dalších svědků.

Údajná účast teplického soudce na narozeninové party míří k přestupku

Krimi

Reklama

Související témata:
Petr Benda

Výběr článků

Načítám