Hlavní obsah

Nebezpečnou mast na Mikuláše používaly samy děti, zjistila policie

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumperk

V případu několika dětí, které 5. prosince utrpěly popáleniny na obličeji poté, co na oslavách sv. Mikuláše, pořádaných římskokatolickou farností v Šumperku, byly pomazány černidlem, policisté nezjistili úmyslné jednání s cílem komukoliv poškodit zdraví. Právu to v úterý řekla šumperská policejní mluvčí Marie Šafářová.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Látku, která způsobila zúčastněným zdravotní obtíže, jsme zajistili a bude podrobena chemické expertize. Mazadlo používaly děti mladší patnácti let, které byly součástí průvodu. Nejednalo se tedy o osoby, které by se nahodile k průvodu připojily. Kauzou se i nadále budeme zabývat. Předmětem dalšího šetření je především rozsah zdravotního poškození a případná nedbalostní rovina tohoto jednání,“ konstatovala mluvčí.

Popáleniny v obličeji utrpěla část dospělých i dětí. „Dcera si po chvíli stěžovala na pálení ve tváři. Snažila jsem se jí mast preventivně setřít a po příchodu domů si tvář také umyla, ale poměrně brzy se na ní i přesto objevily rudé skvrnky a následně známky poleptání,“ sdělila Právu matka jedné z poškozených dívek. [celá zpráva]

Farář: byl to neznámý pachatel

Farář farnosti Slawomir Sulowski krátce po incidentu na jejím webu tvrdil, že po obličejích přihlížejících dětí i dospělých jedovatou mastí, krémem při průvodu městem i společném setkání u radnice „čmáral“ neznámý pachatel převlečený za čerta. Prý se přimotal mezi ostatní čerty, kteří tak, jako tomu bylo i v minulých letech, náhodně mazali děti i dospělé na obličej.

Farnost podala na neznámého pachatele trestní oznámení. Na policii se obrátilo i několik rodičů dětí. „Pod vlivem letošních smutných událostí a ve snaze neriskovat podobné neštěstí zvažujeme nyní možnost, že by se v příštích letech mikulášská oslava vůbec nekonala,“ uvedl Sulowski ještě na webu šumperské římskokatolické farnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám