Hlavní obsah

Násilníci dostali za oloupení seniora až 6,5 roku, pečovatelka za tip 2,5 roku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Krajský soud v Plzni poslal v pátek Michala Broma na 6,5 roku a Františka Řezáče na 6 let do vězení za oloupení 85letého seniora v jeho bytě v Plzni. Organizátor akce Řezáčův otec stráví za mřížemi čtyři roky. Pečovatelka z ústavu sociálních služeb Martina Šůchová, která dala násilníkům tip na bohatého muže, dostala trest 2,5 roku vězení. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Martina Šůchová před soudem

Článek

„Obžalovaná Šůchová nasměrovala spoluobžalované do bytu poškozeného ze zištných důvodů. Soud neuvěřil jejímu tvrzení, že byl na ni ze strany Řezáče staršího činěn nátlak, stejně jako že by nedostala žádný podíl z uloupených peněz,“ řekl předseda senátu Přemysl Špicar.

Loupež se odehrála loni v prosinci. Podle obžaloby se Šůchová pochlubila Řezáčovi staršímu, že se stará o důchodce, který má doma v krabici statisíce korun, a kdyby ty peníze vzali, ani by to nepoznal.

„Obstarala duplikát klíče od bytu poškozeného a předala jej Řezáčovi staršímu. Sdělila mu přesnou adresu s tím, že peníze by měl mít senior uloženy v červené papírové krabici od bot v sekretáři nebo v obývací stěně,“ uvedla státní zástupkyně Blanka Špánková.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaní Michal Brom (vpravo) a Fratišek Řezáč mladší

Řezáč pak klíče i s instrukcemi od Šůchové, kdy senior chodí ven na procházky, předal svému synovi. Ten pak společně s Bromem vnikl do bytu, kde je ale překvapila přítomnost starého pána, kterého Brom povalil na zem a držel ho tam, než jeho komplic peníze najde. Pak z bytu utekli s více než půl miliónem korun.

Jak nás uviděl, chtěl vstát. Tak jsem ho nejprve zatlačil zpátky a položil na zem
obžalovaný

Šůchová před soudem odmítla vypovídat. U výslechu na policii uvedla, že se jí Řezáč starší v hospodě zeptal, že když dělá pečovatelku u starých lidí, jestli neví o někom, kdo by mohl mít u sebe větší finanční hotovost.

Senior je překvapil

„Zmínila jsem se mu o jednom pánovi. Tím to skončilo. Asi za měsíc se mě zase ptal, jestli je to o tom pánovi pravda, zda bych mu mohla zajistit klíče od jeho bytu. Přesvědčoval mě, že se nemůže nic stát, že nemohu být z ničeho obviněna. Naléhal na mě, že něco vymyslí, že třeba řekne manželovi, že mu jsem nevěrná. Měla jsem strach, klíče jsem přidělala a dala mu je,“ citoval předseda senátu z její výpovědi z přípravného řízení. Tvrdila, že za to nic nedostala.

„Nechtěli jsme přepadávat, ale krást. Ten pán neměl být doma,“ uvedl obžalovaný Michal Brom. Podle něho zvonili u bytu a nikdo neotvíral. „Bylo zamčeno na dva západy, mysleli jsme si, že uvnitř nikdo není. Jenže když jsme vešli do obýváku, ten chlap seděl na křesle u konferenčního stolku. Jak nás uviděl, chtěl vstát. Tak jsem ho nejprve zatlačil zpátky a položil na zem,“ popisoval Brom, co se v bytě odehrávalo.

Pak podle něj Řezáč mladší našel krabici s penězi a oba utekli. „Peníze jsme si rozdělili později. Mělo to být na čtyři díly,“ dodal Brom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám