Hlavní obsah

Napadení Martina Maxy je stále nejasné

Právo, Šárka Tonarová
MOST

U mosteckého soud pokračovalo líčení v případu napadení zpěváka Martina Maxy. Tři ze šesti svědků, kteří v pátek přišli k soudu objasnit, jak to bylo s předloňskou rvačkou před klubem zpěváka Martina Maxy, udělali z obžalovaného Jugoslávce Dalibora Divkoviče oběť.

Foto: Domácí Hospic

Článek

"Viděl jsem běžet obžalovaného, jehož pronásledovali tři muži. Poznal jsem jen toho zpěváka. A slyšel jsem, jak mu nadávali do jugoslávských sviní," uvedl taxikář. "Maxa uděřil už spoutaného Divkoviče pěstí," tvrdil bývalý litvínovský strážník. "Viděl jsem, jak Divkovič přijel autem, a když vystoupil, vrhlo se na něj šest nebo sedm lidí," uvedl třetí svědek.

Další dva lidé naopak potvrdili verzi litvínovského podnikatele Martina Látera a zpěváka Maxy, který při potyčce před svým klubem Pionýr utrpěl zranění. "Hosta mého baru předloni v srpnu napadl obviněný Dalibor Divkovič. Já se napadeného zastal a útočník mě praštil do hlavy pistolí, z níž vyšla rána," trvá na své výpovědi zpěvák.

Útok vidělo nejméně deset lidí. Jedním z nich, který se později stal korunním svědkem, byl i Láter. "Útočník tehdy mlátil nějakého mladíka do hlavy pažbou pistole. Maxa se s ním o zbraň začal přetahovat a křičel: Neblázni, vždyť ho zabiješ. Pak ho ten Jugoslávec pistolí praštil a vyšla rána. Nejdřív jsem myslel, že ho zasáhl," vzpomněl si na osudnou noc Láter. Aniž by to tušil, nasedl do kolotoče, ze kterého si nakonec odnesl ošklivá poranění hlavy.

Korunní svědek byl napaden 

Už druhý den po útoku na Maxu jej prý šéf mosteckého podsvětí Martin Macháček přátelsky varoval, ať se do toho neplete, protože nikdo neví, co se od Jugoslávce dá očekávat. Za několik dní Láterovi někdo začal telefonicky vyhrožovat smrtí, později mu hrozil i útočník, s nímž se náhodou setkal na čerpací stanici. Nakonec se stal terčem brutálního útoku, ze kterého se dosud úplně nevzpamatoval. Čtyřiadvacetiletý recidivista Martin Stadler jej pravděpodobně na objednávku tloukl do hlavy palicí před litvínovským klubem Pijonýr.

Podle soudkyně Kamily Krejcarové tím předváděl desítkám lidí, co se stane svědkovi, který je ochotný mluvit o praktikách zločinců, pohybujících se kolem zábavního průmyslu na Mostecku. "Obžalovaný napadl bezbranného poškozeného zákeřně a cíleně, nejednalo se o nahodilý konflikt. Stadler se nebyl v klubu bavit, jako ostatní hosté, ale vykonat exekuci," vysvětlila Krejcarová, proč Stadlera poslala na šest let do vězení. Láter utrpěl při útoku gumovou palicí sedm tržných ran na hlavě, otřes mozku a zhmoždění krční páteře. Stadler do své oběti tloukl i potom, co upadla na zem.

Obžalovaný má na svědomí další násilnosti

Oba případy spolu souvisí a pokaždé šlo o útok, který skončil zraněním obětí. Liší se však tresty. Zatímco Stadlerovi soud zatím nepravomocně vyměřil šest let, Divkovičovi hrozí za ublížení na zdraví, násilí proti skupině a jednotlivci a také výtržnictví nanejvýš tři. Rozsudek však zatím nepadl.

Hlavní líčení soudkyně odročila na neurčito. Odklad zdůvodnila tím, že chce vyslechnout i poslední dva svědky a počkat, až mostecký soud začne projednávat i případy další trestné činnosti Divkoviče. " V úvahu připadá i uložení souhrnného trestu," uvedla.

Divkovičovo jméno se totiž objevuje v případu dalšího násilí, který soud začne projednávat v polovině měsíce. Spolu s Jugoslávcem usedne na lavici obžalovaných také Macháček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám