Hlavní obsah

Nalezené Špálovy obrazy údajně za desítky miliónů patří Železnému

Právo, Josef Koukal, Petr Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tři obrazy od Václava Špály v údajné hodnotě desítek miliónů korun, o jejichž nálezu v pondělí informovala policie, pocházejí ze sbírky europoslance a známého sběratele výtvarného umění Vladimíra Železného. V únoru byly ukradeny v Praze 6, policie je objevila těsně před prodejem v ulici V Kolkovně v Praze 1. Experti mají pochybnosti o uváděné hodnotě děl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Železný

Článek

O tom, že obrazy patří Železnému, informoval Právo Martin Kodl z aukční síně Galerie. Podle policie mají díla hodnotu desítek miliónů korun, to však odborníci na umění zpochybňují. Špálovy obrazy jsou podle Kodla prodejné pouze v České republice.

"Vzhledem k tomu, že v případě Železného sbírky jde o mediálně velmi známá díla, nepředpokládám, že by se je zlodějům podařilo bez potíží prodat. V seriózních pražských prodejích galeriích a aukčních síních je to prakticky vyloučené,“ sdělil Právu Kodl.

Nejdražší Špála se prodal za necelé tři milióny

Škoda, kterou policie vyčíslila na několik desítek miliónů korun, podle znalců hodnotu obrazů vysoko převyšuje. Jeden z nejdražších obrazů Václava Špály se v roce 2002 na aukci v ČR vydražil za 2,9 miliónu korun, běžná cena za malířovy obrazy se pohybuje do jednoho a půl miliónu.

"To se zeptejte pana Železného. Škodu vyčísluje poškozený a pokud uvedl, že mu vznikla škoda 23 miliónů, to já nevím, kdo mu ji odhadoval,“ uvedl mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek, podle kterého není úkolem policie, aby zjišťovala skutečnou hodnotu odcizených uměleckých předmětů.

"Policie? Ne, zcela určitě ne. Předpokládám, že majitelé byli pojištěni a tam už jde o škodu následnou, a to je otázka pro soud,“ dodal Bernášek.

:. Jeden z ukradených obrazů od Václava Špály.

Vyjádření Vladimíra Železného se Právu včera nepodařilo získat, podle asistentky Eriky Gargelové se účastnil vernisáže.

"Ne,“ odpověděl mluvčí Bernášek na dotaz, zda se obrazy prodejem měly dostat do zahraničí. Na doplňující dotaz, zda byly určeny pro český trh, odvětil Bernášek: „Hm.“

Špála patří k vyhledávaným představitelům českého moderního malířství, jako autor však patří také k těm, kteří jsou často paděláni.

Obrazy ukradl zatím neznámý pachatel v noci z 24. na 25. února v Praze 6. Prodejce, kterého policie zajistila i s obrazy, prý sám nekradl. V případu zatím figuruje jako svědek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám