Hlavní obsah

Nalezené novorozeně někdo zavraždil

Právo, Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZNOJMO

Policisté zadrželi ženu, která je podezřelá, že v neděli zabila svého čerstvě narozeného chlapečka a jeho tělo pohodila v areálu znojemské nemocnice. Tělo kojence našli policisté v pondělí, když po něm pátrali z podnětu lékařů gynekologicko - porodnického oddělení znojemské nemocnice. Lékaři totiž ošetřovali v neděli ženu, která nesla stopy porodu mimo zdravotnické zařízení a měla v sobě zbytek placenty.

Foto: Jiří Smutný

Ivan Havlík: Dívka s koťaty

Článek

"Já mohu nález mrtvoly novorozeného chlapce potvrdit s tím, že po pitvě si případ převzali specialisté z jihomoravské policejní správy v Brně, což značí úmrtí s cizím zaviněním. Nic bližšího nelze k případu sdělit," řekla Právu Lenka Drahokoupilová ze znojemské policie.

Děťátko bylo zavražděno

Podle informací, které se Právu podařilo zjistit, bylo dítě schopné života a zemřelo rukou dospělého člověka, který se ho zbavil. Zda to byla matka nebo někdo jiný není zřejmé, stejně jako zda šlo o vraždu nechtěného dítěte nebo poporodní šok ženy, která jednala ve zkratu a ve strachu z prostředí, ve kterém žila.

"Tyto případy jsou ojedinělé, ale dochází k nim zejména u žen, které těhotenství tají nebo které jsou rozrušené. Samo těhotenství a porod kladou velké nároky na psychiku ženy a znamenají zátěž. Žena, která těhotenství tají nebo žije ve špatném zázemí, má potom sklony udělat něco, co by jinak neudělala. Chce to důkladné psychiatrické vyšetření," uvedl psychiatr a soudní znalec František Skřivánek.

Kriminalisté, kteří se případem zabývají, zatím nechtějí k případu nic sdělit, protože není jasný motiv a odpovědnost nebo zdravotní stav ženy. O nenormálnosti jejího jednání svědčí fakt, že se v neděli nechala ve znojemské nemocnici ošetřit kvůli krvácení z pohlavních orgánů. Lékařům, kteří v ní našli zbytek placenty a poznali, že žena čerstvě porodila, tvrdila, že o porodu nic neví, nebyla ani těhotná.

Jde o ojedinělý případ

"Zatím to vypadá, že šlo o utajené těhotenství a skrytý porod a nevíme, zda to žena tajila a nikdo další o tom nevěděl nebo jí někdo pomáhal. Okolnosti tohoto porodu ukáže až další vyšetřování, které nebudeme předbíhat. Jsme teprve na začátku velmi smutného případu, kterých se naštěstí nestává mnoho," doplnil jeden z kriminalistů.

Případů, kdy někdo ublíží dítěti, není na Znojemsku mnoho. Za celý loňský rok došlo jen ke třem případům, kdy se někdo další dopustil násilí na osobách mladších 15 let. "Šlo o pohlavní zneužívání, vydírání, znásilnění, ohrožování mravní výchovy a šikanování. Pak jsme měli ještě dalších 9 případů trestné činnosti spáchané na nezletilých, ale to bylo nenásilné povahy nebo šlo o dopravní nehodu," dodala Drahokoupilová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám