Hlavní obsah

Nájemný vrah neuspěl s návrhem na obnovu procesu. Bylo to vyřizování účtů, tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh na obnovu řízení zamítl v úterý pražský městský soud Ukrajinci Timuru Treťjakovovi (41), který si v současnosti odpykává 22letý trest za nájemnou vraždu a pokus o další. Podle soudu by nové skutečnosti, se kterými Treťjakov přišel, neměly šanci zvrátit rozhodnutí soudů. Treťjakov si okamžitě proti rozhodnutí podal stížnost.

Timur Treťjakov při telekonferenciVideo: Novinky

 
Článek

„Návrh odsouzeného Timura Treťjakova (…) na obnovu řízení se zamítá, protože nebyly shledány důvody obnovy podle paragrafu 278,“ uvedla předsedkyně senátu Pavla Hájková.

Podle soudu Treťjakovem uvedené nové skutečnosti nejsou takové, aby mohly ovlivnit rozhodnutí o vině, uložení trestu či náhradě škody.

„Soud nemá pochybnosti o vině pana obžalovaného a ty skutečnosti, které uvedl, nemohou přispět k ničemu jinému,“ podotkla soudkyně.

Treťjakov byl téměř před 14 lety odsouzen na 22 let do vězení mj. za pokus o vraždu arménského podnikatele na pražském Václavském náměstí, kterého málem ubodal devíti ranami nožem, a vraždu řidiče Sazky na pražských Vinohradech, kterého si ovšem spletl s jiným mužem, za jehož likvidaci dostal patrně zaplaceno od arménského „vora v zakoně“ Andranika Soghojana.

Údajný vrah řidiče Sazky si u soudu zpíval, vinu sváděl na ďábla

Krimi

S Treťjakovem, který si trest odpykává na Mírově, se soud spojil přes telekonferenci. V ní Ukrajinec uvedl, že chce vypovídat a usvědčit pachatele a odstranit nedostatky ve skutkových zjištěních. „To pobodání na Václaváku, to nebyla nájemná vražda, ale vyřizování účtů,“ prohlásil například. „Já neuznávám vinu, že trestná činnost byla páchána na objednávku a že motivem byl finanční zisk,“ doplnil také.

Treťjakov také napadal znalecké posudky, soudům vytýkal absenci přímých svědků u jednoho z činů. Vadilo mu také, že soudy údajně nebraly zřetel na informace o něm, například na to, z jakého zázemí pochází, jaké má vzdělání (vystudoval tělovýchovu), a nemohly tedy mít správné závěry o motivech jeho činů.

Treťjakova původně pražský městský soud poslal v červnu 2009 za mříže na doživotí, v listopadu téhož roku odvolací soud trest zmírnil na 22 let.

Soghojan definitivně dostal 22 let za objednanou vraždu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám