Hlavní obsah

Nájemnice svou bytnou málem ubila k smrti

Právo, Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dva roky pronajímala 58letá Marie V. svůj byt v pražských Řepích o dvacet let mladší Janě Kušnírové bez problémů. Najednou ale nájemnice začala odkládat platbu, a když si majitelka přišla pro peníze osobně, málem ji činkou a nůžkami ubila k smrti. Případ začal ve čtvrtek projednávat pražský městský soud.

Foto: Barbora Janečková

Plakát Cimbálfestu

Článek

Marie V., účetní jedné malé firmy, si panelákový byt 2+kk koupila poměrně nedávno. Přes realitní kancelář si v létě 2002 našla první nájemkyni, Kušnírovou. Z té byla na začátku nadšená, žena jí totiž rovnou dala roční nájem dopředu. I druhý rok fungovala dohoda bez problémů, tedy až na poslední měsíc před vypršením smlouvy. Tehdy majitelka po Kušnírové chtěla, aby vyrovnala nedoplatky za plyn a elektřinu a rovněž za telefon.

"Začala to odkládat, říkala, že nemá peníze. Pak mi volala, že její rodiče měli autonehodu, otec zemřel a matka leží v nemocnici a ona bude mít vysoké výdaje, chápala jsem to a nijak nenaléhala," vyprávěla Marie V.

Přesně v polovině července, když už prý schůzku několikrát zrušila, si konečně domluvily sraz v bytě v Řepích. Kušnírová své bytné naservírovala kávu, sedly si na pohovku a začaly řešit nedoplatky. Marii V. se zničehonic zatočila hlava.

Nejdříve ji otrávila

"Říkala jsem jí, paní Kušnírová, nedala jste mi něco do té kávy? Ne, ne, ne, říkala. Když jsem se pak na ni otočila, stála nade mnou, v obou rukou činku a říkala: tak paní V..., musíme to skoncovat," vyprávěla bytná.

Kušnírová ji vzápětí několikrát udeřila do hlavy. Omámená Marie V., které podle žalobce Kušnírová nasypala do kávy nějaké hypnotikum, se sotva byla schopna bránit a jen náhodou odrazila bodnutí nůžkami do krku. Další tři rány do šíje a do zad prý ani necítila. Kušnírová přestala, až když ji bytná přemluvila, že hlásit nic nebude a že v případě vraždy ji policie tak i tak odhalí.

Kušnírová trpí poruchou osobnosti

Kušnírová sama soudu brutální útok vysvětlit nedokázala. "Je to strašné, já nechápu, proč jsem reagovala, jak jsem reagovala. Nějak mi selhaly nervy, nevím, celý týden jsem byla ve stresu z mnoha důvodů," uvedla žena, která se již delší dobu léčí u psychiatra.

Podle znalců trpí poruchou osobnosti s hysterickými projevy, ovšem agresívní prvky u ní neshledali. Kušnírová včera popisovala, že bytná po ní najednou chtěla třicet tisíc korun a ty ona neměla. Prý žila v domnění, že má smlouvu na neurčito, a nikoliv jen do konce července. Bytná prý trvala na jejím vystěhování a tato bezvýchodnost situace v ní vyvolala agresívní reakci.

"Opravdu jsem jí nic kromě smetany do kávy nedala," hájila se obžalovaná, podle níž šlo o útok v afektu, nikoliv následkem promyšlené akce. Protistrana tuto teorii odmítá. Kušnírové by mohlo hrozit až 15 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám