Hlavní obsah

Nadšenec v dílně v Třinci vyráběl nelegální tlumiče, nakoupily je desítky střelců

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinec

Kutil, který se rozhodl zúročit svou dlouholetou zálibu ve střelných zbraních nelegální výrobou tlumičů, skončil v hledáčku kriminální policie v Třinci. Policie v těchto dnech ukončila dokumentování jeho aktivit a zjistila, že vyrobil a následně prodal zakázané doplňky více než sedmi desítkám lidí po celé republice. Trestně stíháni přitom budou i jeho zákazníci, kteří si zakázané tlumiče zakoupili.

Foto: Aleš Honus, Právo

Kriminalista Zbyhněv Nowok ukazuje jeden z tlumičů, které obviněný muž pokoutně vyráběl.

Článek

O případu informovala policie ve středu. Poznatky o tom, že na internetu někdo ve velkém nabízí tlumiče, ale také například střílecí tužky, získali kriminalisté už na počátku letošního roku. Na základě e-mailové adresy, kterou prodejce uváděl, se podařilo ustanovit konkrétního muže, který měl pronajatou dílničku v okrajové části města Třince.

„Při domovní prohlídce bylo zajištěno několik kusů tlumičů, střílecí tužka a střelivo,“ uvedl kriminalista Zbyhněv Nowok, který se na objasnění ojedinělého případu podílel.

Na základě zajištěné elektronické korespondence se policie postupně dostala k několika desítkám zákazníků, kteří si tlumič koupili. Dalších šest zákazníků si koupilo střílecí tužku. Většina zákazníků přitom byla podle Nowoka legálními držiteli zbrojního průkazu, takže jim muselo být jasné, že si kupují zakázané předměty. Všem těmto zákazníkům proto již bylo, případně ještě bude, sděleno obvinění policií v místě jejich bydliště.

Našli i nelegální zbraně

„Kolegové v jiných krajích u těchto zákazníků zajistili nejenom desítky tlumičů, ale také dalších 55 kusů nelegálně držených zbraní,“ dodal Nowok.

Obviněný muž je vyšetřován na svobodě, protože s policií při vyšetřování spolupracoval. V minulosti byl již stíhán pro majetkovou trestnou činnost a byl držitelem zbrojního průkazu. Ten mu byl pro nespolehlivost odebrán. „Na svou obhajobu uvádí, že si svým jednáním kompenzoval dlouholetou zálibu ve zbraních a rozhodl se ji finančně zhodnotit,“ doplnil kriminalista.

Tlumiče muž vyráběl sám ze součástek, které pro něj připravoval jeho známý. Ten ale podle všeho netušil, k čemu obviněný muž součástky využívá.

Podle zákona patří tlumiče hluku výstřelu do kategorie A, mezi zakázané doplňky zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám