Hlavní obsah

Nádrže z L-159 shodil na Drnovice pilot, špatně nastavil simulaci bombardování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drnovice

Speciálně sestavená komise, která zkoumala zářijový incident, kdy vojenský bitevník L-159 odhodil u Drnovic na Blanensku dvě přídavné palivové nádrže, dospěla k názoru, že chyboval pilot. Špatně naprogramoval na palubním počítači simulaci odhozu pum.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vojáci zkoumají, jak byla nádrž pádem porušena.

Článek

"Výsledky vyšetřování prokázaly chybné zadání při programování palubního počítače pilotem letounu," řekla Lidovým novinám Jolana Fedorková z Velitelství společných sil v Olomouci.

Vzhledem k tomu, že pilot systém špatně nastavil, tak v okamžiku, kdy měl nad Drnovicemi simulovat odhoz pum, skutečně na obec "zaútočil".

"Cvičil blízkou leteckou podporu pozemních jednotek," vysvětlovala akci podle deníku Štěpánka Skřipská z náměšťské základny, odkud letoun vzlétl. Poté, co pilot zmáčkl tlačítko, které by nemělo při výcviku fungovat, zpod křídel letadla vypadly dvě přídavné nádrže. Spadly do pole na kraji Drnovic a do zahrady malé továrny.

LN píšou, že olomoucká komise nyní předala výsledky vyšetřování pražské centrále vojenské policie, která souběžně vede vlastní vyšetřování. "Zjištění porovnáme s našimi výsledky a vydáme rozhodnutí," řekl mluvčí policie Jan Čermák. Nechce ale předjímat, jaký trest pilotovi za neplánované odhození nádrží hrozí. "O tom rozhodne až soud," dodal.

Deník připomíná, že v médiích se spekuluje o tom, že uvedený pilot byl tentýž voják, který na začátku září nezvládl přistání na letišti v Náměšti a sjel z dráhy. Vojenská policie tuto informaci nepotvrdila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám