Hlavní obsah

Nad Prahou visí hrozba teroristického útoku

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Nad Prahou visí hrozba islámského terorismu. Potvrzují to shodně české zpravodajské služby, policie i Národní protidrogová centrála. Islámští teroristé mají pro zaútočení na Prahu více důvodů. Exkluzivní informace přineslo sobotní Právo.

Článek

Stovky mrtvých po pádu ultralehkého letadla v Praze na Staroměstském náměstí nebo v jeho okolí. Zatopené metro po mohutné explozi v tunelu metra procházejícím pod hladinou Vltavy. Stovky mrtvých návštěvníků při explozi ve sportovní hale. Tyto obrazy nepocházejí z katastrofického filmu a nejsou ani poplašnou zprávou. Tak údajně plánují islámští teroristé. Nikdo neví, jak daleko mají od těchto plánů k útoku.

Útočit by mohli například náložemi odpalovanými na dálku, nálety ultralehkými letadly s tonáží výbušniny okolo 160 kg řízenými buď sebevrahy, nebo pilotovanými na dálku. Letadla mají být sestavena na místě vzletu a odstartována z vhodných luk nebo vhodných málo frekventovaných silnic v Praze a jejím bezprostředním okolí. Na cíl se mají dostat nízkým letem nad střechami nebo nad hladinou Vltavy.

Magické město a zhoubná nenávist

Islámští teroristé mají pro zaútočení na Prahu více důvodů. Podle experta na islámský terorismus je jedním z motivů až zhoubná nenávist islámských extrémistů k Židům. "Praha je pro židovské věřící významným poutním místem, a oni to dobře vědí. Počítal bych například s bombovým útokem na Staronovou synagogu a sousední židovský hřbitov," míní expert.

To, že Praha je poutním místem pro Židy, potvrdil Právu český vrchní zemský rabín Karol Sidon. "Praha je pro věřící Židy skoro tak významná jako Zeď nářků v Jeruzalémě. Není to jen Staronová synagoga, hřbitov a památník holocaustu. V Praze žili významní představitelé židovské kultury," vysvětlil Sidon.

Shromážděné informace o záměrech teroristů Právo předalo Bezpečnostní informační službě (BIS), civilní rozvědce a Národní protidrogové centrále. Obsahují soupisy více než 100 osob z prostředí islámského terorismu a narkomafie, které plánují útoky na Prahu.

Informace jsou podle reakcí zpravodajských služeb a policie významné. "Velký dík za poskytnuté informace, jako celek jsou zajímavé, většinu z nich známe, některé jsou nové, údajně mnohé z nich, po vsazení do příslušných kontextů, se ukazují jako cenné," uvedl v oficiální reakci na poskytnuté informace k islámskému terorismu v ČR mluvčí BIS Jan Šubert.

V otázce propojení teroristů s organizovaným zločinem připustil, že pachatelé z prostředí organizovaného zločinu "jsou schopni za příslušnou finanční částku násilný útok připravit a vykonat".

Věcnost informací Práva potvrdil i ředitel NPC Jiří Komorous. "Údaje o osobách by neměly být nyní zveřejněny. Narušilo by to operativní činnost policie," odpověděl Právu po seznámení se zaslanými informacemi o propojení teroristů s narkomafií Komorous.

Na útoky nejsme dost připraveni

V případě pražského metra a záměru prorazit náložemi trasy metra v místech, kde tunely procházejí pod dnem Vltavy, jde podle Šuberta o mimořádně náročný, nákladný a komplikovaný způsob. "Nicméně i směrem k této možnosti orientujeme naši pozornost," řekl Právu Šubert.

Metru bude nutné věnovat mnohem více pozornosti. Není tak kvalitně vybaveno bezpečnostní technikou jako londýnské metro, kde islámští teroristé letos úspěšně zaútočili.

"Provozní části metra máme vybaveny bezpečnostní technikou zhruba na stejné úrovni jako v Londýně. Nemáme však kamerami střeženy vstupy do metra. A právě bezpečnostní kamery ve vstupech do metra v Londýně umožnily britské policii v krátké době odhalit teroristické útočníky," řekla Právu mluvčí pražského dopravního podniku Michaela Kuchařová.

Náměstek pražského primátora pro bezpečnost Rudolf Blažek je si slabin v bezpečnostní ochraně metra vědom. "Chybí finance. Ale i tak hledáme řešení například v propojení a bezpečnostním využití kamerových systémů metra, policie a pražských komunikací. Bezpečnostní rada státu letos pro metro uvolnila 60 miliónů korun. Ještě je sice nemáme, ale i to pomůže," míní náměstek Blažek.

Bezpečnostní ředitel pražského dopravního podniku Antonín Fedorko chce, aby přidělené milióny posloužily hlavně k nákupu bezpečnostních kamer a chemických čidel, která umožní okamžité určení nebezpečných látek. "Připravené cvičení složek integrovaného záchranného systému na téma teroristický útok na metro svědčí, že hrozby nepodceňujeme," řekl Fedorko.

Albánská ujednání?

Teroristické hrozby nelze podceňovat i proto, že jsou plánovány s mnohaletým předstihem a připravovány v hluboké ilegalitě. Teroristé se navíc neštítí ničeho. Podle informací Práva mělo v roce 1998 dojít k dohodě mezi některými albánskými politickými a islámskými činiteli s přestaviteli vládních íránských revolučních gard a iráckých Husajnovských gard o Albánii jako "mateřské letadlové lodi" pro teroristické operace a operace narkomafie s využitím Albánců, etnických Albánců a osob z rodin, které v 50. letech studovaly v České republice a dalších zemích bývalého sovětského bloku. Využity měly být jejich znalostí řeči, prostředí a jejich osobní vazby v určených zemích.

Na dotaz po hodnověrnosti uvedené informace odpověděl mluvčí civilní rozvědky Bohumil Šrajer diplomaticky vyhýbavě. "Jako zpravodajská služba se nemůžeme veřejně vyjadřovat k informacím konkrétního charakteru. Tuto zdrženlivost si nelze vykládat jako potvrzení či popření relevantnosti dotazovaných údajů. Jde o postoj, který striktně dodržují zpravodajské služby celého světa," reagoval Šrajer na dotazy Práva týkající se albánských ujednání a údajů o teroristech, kteří jsou v zahraničí napojeni na českou arabskou skupinu. Ta i se zahraničními buňkami zaměřenými proti České republice má mít okolo dvaceti osob. Právo předalo ÚZSI kompletní jmenný seznam i s telefonními kontakty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám