Hlavní obsah

Na zahájení výstavy Káji Saudka přišla policie a zabavila originál legendárního komiksu

Právo, Novinky, ČTK, sts, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle odborníků nejlepší komiks všech dob se měl v pátek vůbec poprvé ukázat na veřejnosti po více než 40 letech. V roce 1969 byl ukraden a od té doby po něm policie pátrala. V pátek dopoledne měla proběhnout dražba 131 kreseb v Topičově salonu. Hodinu před ní však na Národní třídu dorazili kriminalisté, kteří celé dílo zabavili.

Foto: Právo

Kája Saudek

Článek

Policie zabavila dílo těsně před dražbou, aby jim znovu nezmizelo. Nyní bude prošetřovat jeho historii, kudy putovalo celých 42 let. Zatím neznámé pachatele, kterých mohlo být několik, ale i žádný, podezřívají z trestného činu podílnictví.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Kriminalisté za asistence restaurátorky Národního muzea balí jednotlivé kresby Káji Saudka.

Podnět pro nové vyšetřování podala rodina Káji Saudka. Hlavní vyšetřovatel deníku Právo prozradil, že by zapeklitý případ mohl být objasněn do tří měsíců. Poté by komiks galerie ráda vydražila a vystavila, aby si originální kresby mohla poprvé prohlédnout i veřejnost. Odhadní cena celé série kreseb je šest miliónů korun.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Kriminalisté zabavili všech 131 Saudkových kreseb.

„Zatím do toho nevidím. Zadrželi díla do vyšetření celé věci a zakázali je nabízet. S posledním majitelem mám sepsanou řádnou smlouvu, kde majitel deklaruje oprávnění nakládat s tímto dílem. Myslím si, že podnět policii dal někdo z rodiny Káji Saudka. Trochu jsem očekával, že kolem toho bude dusno. Oni (rodina Káji Saudka – pozn. red.) vždycky zastrašují sběratele, už jsem to zažil dřív,” řekl Právu Jiří Rybář, jednatel společnosti 1. Art Consulting Brno, která aukci pořádá.

„To víte, jde o peníze, vyvolávací cena šest miliónů je taková, jaká je. Dobrý úmysl jde tedy stranou. Chtěl bych zdůraznit, že aukce proběhne, naše činnost na komiksu Káji Saudka nestojí,” dodal Rybář.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Vyvolávací cena je podle Rybáře velmi nízká. „My už jsme v minulosti nabízeli některé listy komiksu od Káji Saudka, i tehdy rodina dělala problémy, ale ty se prodávaly za 110 až 190 tisíc korun za jeden, takže kdybychom to vynásobili těmi 131, dostaneme se rozhodně na vyšší částku, než je šest miliónů, to je téměř podbízivá cena,“ zhodnotil Rybář.

Všechny ostatní položky, které měly být v aukci 16. února nabízeny, se budou podle něj dražit podle plánu.

Foto: Profimedia.cz

Výstava filmových plakátů Káji Saudka

Policie během pátečního dopoledne v galerii všechny kresby za odborné asistence restaurátorky Národního muzea zabalila a odveze je do soudní úschovy.

„Kriminalisté budou muset do spisů ze 70. let, kdy dílo i jeho propriety zmizely. Po revoluci se objevily štočky a blány, ale návrh a samotné dílo se objevily celé poprvé až dnes. Nevědělo se, kde přesně je. Jen, že mělo různé vlastníky. Proto jsme také nejprve zajistili dílo, aby zase nemohlo zmizet, a nyní budeme pátrat po okolnostech,“ vysvětlil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Saudkovy komiksy v Topičově salonu v Praze

Černoška se vydražila za 324 tisíc

Slavné dílo Káji Saudka a Miloše Macourka, které před čtyřmi lety z ankety na serveru Komiksárium vzešlo coby nejlepší český komiks všech dob, vyšlo koncem ledna v Albatrosu. Saudek projekt obohatil o jemnou sebeironii, prošpikoval ho řadou odkazů a děj vykreslil na netypický čtvercový formát, který mu nabízel nové kompoziční možnosti.

Společnost 1. Art Consulting nabízí Saudkova díla pravidelně od roku 2011. V prosinci 2011 se 80 položek prodalo za čtyři milióny korun, nejdráže se prodal komiks Pepík Hipík v rukách extrémních sil z roku 1969. Devět listů stálo 264 000 korun včetně aukční provize. Jedna strana z komiksu Muriel a oranžová smrt se prodala za 192 000 korun včetně provize, vyvolávací cenu tak překročila dvacetinásobně. Saudkův rekord zatím drží olejomalba Černoška, ta se v říjnu 2012 vydražila za 324 000 korun včetně provize.

Kreslíř Kája Saudek v roce 2006 upadl do kómatu poté, co mu v krku zaskočilo sousto. Od té doby leží v motolské nemocnici. Je autorem desítek legendárních komiksů, jako například zmiňovaný Muriel a andělé z roku 1969, Muriel a oranžová smrt, Lips Tullian, Arnal či Major Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám