Hlavní obsah

Na výročí upálil přítelkyni, soud mu potvrdil 15 let

Praha

Při oslavě třetího výročí vztahu upálil Miroslav Reisinger (56) svou o třináct let mladší přítelkyni, soud mu v úterý potvrdil patnáctiletý trest vězení. Reisinger se marně odvolával s tím, že ženu zabít nechtěl a že šlo v podstatě o nešťastnou nehodu. Neuspělo ani státní zastupitelství, podle kterého je trest mírný. Verdikt pražského městského soudu je pravomocný.

Miroslav Reisinger přichází k souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Reisinger upálil svou přítelkyni loni v listopadu v zahrádkářské kolonii v pražských Vysočanech. Ten den slavil pár za notné pomoci alkoholu třetí výročí vztahu. To vedlo nejprve k hádce. Muž šel z chatky ven, vzal kanystr s benzinem a ženě, která za ním vyšla, polil hlavu, hodil po ní nedopalek cigarety a žena vzplála. To přiznal i u výslechu na policii, jako důvod uvedl, že „byl na ni naštvaný“.

U soudu otočil a tvrdil, že to byla jeho přítelkyně, která šla pro kanystr a vyhrožovala, že zapálí chatku, ve které bydleli. O kanystr se přetahovali, protože Reisinger údajně chtěl vystrašit svou družku zapálením chatky.

Polil jsem ji benzínem, ale nechtěl jsem jí ublížit, zpovídal se muž u soudu v Praze z vraždy družky

Krimi

Ani nalézací, ani odvolací soud nepřesvědčil. „Změna výpovědi obžalovaného je účelová, aby se vyhnul trestnímu stíhání. Věrohodnost první výpovědi je zřejmá i z výpovědi svědků,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Martin Zelenka s tím, že svědci uvedli, že Reisinger hned po činu křičel: „Volejte záchranku, podpálil jsem (přítelkyni)!“

„Smrti nešlo zabránit žádnou pomocí. Po zasažení očí a dýchacích cest pozbyla poškozená orientaci, pociťovala palčivou bolest na povrchu těla a po vdechnutí plamene a popálení dýchacích cest pociťovala extrémní bolest a dušení,“ popisuje poslední okamžiky života ženy verdikt soudu.

Reisinger, který byl v době činu středně opilý, u hlavního líčení připustil, že ženu benzinem polil. Odmítl ale, že by jí chtěl ublížit nebo ji zabít. „Věděl jsem, že benzín je hořlavina, ale nevěděl jsem, že se to během takové chvilky může zapálit,“ nechal se slyšet v červnu.

To byl právě hlavní argument obhajoby v odvolání. Obhájce František Hons se snažil odvolací senát přesvědčit ke změně právní kvalifikace činu z vraždy na usmrcení z nedbalosti, protože podle něj chybí Reisingerův úmysl. „Není zde naplněna subjektivní stránka trestného činu vraždy,“ řekl Hons.

Za upálení družky u chatky v Praze uložil soud Slovákovi 15 let vězení

Krimi

Státní zastupitelství na druhou stranu podalo odvolání do výše trestu. Podle něj je patnáctiletý trest nepřiměřeně mírný, protože v tomto případě nelze dosavadní Reisingerovu bezúhonnost považovat za polehčující okolnost, jak argumentoval pražský městský soud. Naopak muži podle žalobkyně přitěžuje fakt, že se činu dopustil na osobě blízké. To odvolací soud odmítl s tím, že se žena konfliktu aktivně účastnila. Navíc se podle soudu činu dopustil v nepřímém úmyslu, a nikoliv s rozmyslem.

Reisinger také bude muset zaplatit ministerstvu spravedlnosti 400 tisíc korun, které dostali vyplaceno pozůstalí po oběti.

Reklama

Související témata:
Miroslav Reisinger

Výběr článků

Načítám