Hlavní obsah

Na svobodě je nebezpečný, rozhodl soud a vicemistra světa poslal na léčení do ústavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patřil mezi mimořádné talenty českého motoristického sportu. Jenže během skvěle se rozjíždějící kariéry profesionálního závodníka přišel strmý pád zapříčiněný drogami a alkoholem. Vicemistra světa v motokárách Libora Tomana (33) z Klatov nakonec dostalo zneužívání návykových látek do problémů, kvůli kterým mu v pondělí tamní okresní soud uložil ústavní ochrannou léčbu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Libor Toman u klatovského soudu loni v říjnu za napadení mladé pejskařky

Článek

Soud se tak rozhodl po Tomanově poslední výtržnosti, když letos v dubnu pod vlivem alkoholu rozbil kamenem čelní sklo u zaparkovaného automobilu.

„Dostali jsme podnět od ošetřující lékařky, podle které je jeho pobyt na svobodě nebezpečný,“ uvedl soudce Petr Sperk s tím, že jde o ochranné opatření, jehož smyslem je předejít páchání trestné činnosti dotyčného.

Nadějný závodník, který jako teenager před 15 lety během galavečera motoristických hvězd v Monte Carlu přijímal gratulace dokonce i od tehdejšího mistra světa Formule 1 Lewise Hamiltona, je od roku 2014 léčen pro paranoidní schizofrenii.

Motokárový šampion žádal soud o šanci. V podmínce však znovu řádil

Krimi

Ta se u něho projevila právě v souvislosti s užíváním omamných látek. „Chci se snažit žít už bez drog. Léčím se z toho. Dejte mi ještě šanci, chci se napravit,“ prohlásil Toman loni před soudem, kde skončil za fyzické napadení mladé pejskařky.

Podle obžaloby dívku povalil na chodník a několikrát ji pěstí udeřil do krku a hlavy.

„Když se ženě podařilo zvednout a začala utíkat, pronásledoval ji a křičel, že až ji chytí, tak ji zabije,“ popsala útok státní zástupkyně Katarina Peková s tím, že obžalovaný byl v době činu zfetovaný.

Poškozená u soudu přiznala, že měla z obžalovaného velký strach. „Utíkala jsem a řvala o pomoc. Byl mi pořád v patách. Naštěstí se tam objevil nějaký pán a on mě pak přestal pronásledovat,“ vypověděla před soudem.

Za ublížení na zdraví, nebezpečné vyhrožování a výtržnictví uložil klatovský soud Tomanovi 11 měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Navíc mu nařídil ochranné psychiatrické léčení ambulantní formou.

Krajský soud v Plzni následně v odvolacím řízení trest zpřísnil ještě o další omezení, kdy obžalovanému nařídil zdržet se ve zkušební době podmíněného odsouzení zneužívání návykových látek.

Motokárovou hvězdu soud potrestal za útok na mladou pejskařku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám