Hlavní obsah

Motokárovou hvězdu soud potrestal za útok na mladou pejskařku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako teenager si nyní 31letý Libor Toman užíval slávy coby veleúspěšný motokárový jezdec, který si v roce 2008 jako 17letý benjamínek v profesionální stáji dojel pro titul vicemistra světa. Jenže pak přišly drogy a s nimi spojené problémy, které ho nakonec přivedly před klatovský okresní soud.

Libor Toman u soudu Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle středečního rozsudku bezdůvodně napadl na ulici jednadvacetiletou dívku venčící psy a jako trest za ublížení na zdraví, nebezpečné vyhrožování a výtržnictví dostal dvouletou podmínku. Navíc mu soud nařídil ochranné psychiatrické léčení ambulantní formou.

„Povalil ji zezadu na chodník a několikrát ji pěstí udeřil do krku a hlavy. Když se ženě podařilo zvednout a začala utíkat, pronásledoval ji a křičel, že až ji chytí, tak ji zabije,“ popsala útok z loňského března státní zástupkyně Katarina Peková s tím, že obžalovaný byl v době činu zfetovaný.

Syn byl ubodán v den svých 14. narozenin. Soud poslal nepříčetného otce do detence

Krimi

Napadená dívka se po útoku psychicky zhroutila a z prožitého šoku se dostávala déle než měsíc. „Nemohla spát, bála se vycházet z bytu ven,“ přiblížila potíže poškozené žalobkyně. To potvrdil před soudem i znalec. „Zjistil jsem u ní psychické postižení jako reakci na závažnou stresovou událost. Konkrétně se jednalo o poruchu přizpůsobení, kdy se dotyčná stranila lidí a provázely ji poruchy spánku. Normálně fungovat byla schopná až po více jak měsíci,“ prohlásil psychiatr Michal Hron.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Libor Toman u soudu

Jeho kolegyně Václava Tylová doplnila, že poškozená nemá sklony ke lhaní nebo zkreslování událostí. „Nedokázala by si tuto událost vymyslet, kdyby se nestala,“ prohlásila znalkyně.

Samosoudce Petr Sperk neměl o vině obžalovaného žádné pochybnosti. „Znalkyně potvrdila, že si poškozená událost vymyslet nemohla a že při výpovědi vycházela ze svých prožitků,“ vysvětlil Sperk.

Drogy zvyšují agresivitu

Poukázal také na svědectví muže, který část incidentu viděl na vlastní oči. Toman od začátku popíral, že by dívku napadl. „Chci požádat soud, aby mi věřil. Já jsem jí opravdu neublížil,“ soukal ze sebe muž, který je od roku 2014 léčen pro paranoidní schizofrenii, která se u něho projevila v souvislosti s užíváním omamných látek. Ty u něj podle znalců zvyšují agresivitu. Chci se snažit žít už bez drog. Léčím se z toho,“ uzavřel Toman.

Napadená žena u soudu přiznala, že měla z obžalovaného velký strach. „Utíkala jsem a řvala o pomoc. Byl mi pořád v patách. Naštěstí se tam objevil nějaký pán a on mě pak přestal pronásledovat,“ vypověděla.

Verdikt není pravomocný, státní zástupce i obhájce se chtějí vyjádřit až po obdržení písemného vyhotovení rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám