Hlavní obsah

Na Šumavě se ztratila houbařka. Přespala na posedu

Právo, Jiří Šolc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumava
Aktualizováno

Pětasedmdesátiletá žena se v sobotu odpoledne ztratila při hledání hub v okolí Huťské hory u Horské Kvildy, kromě členů Horské služby (HS) ji hledali také policisté a hasiči. Vše nakonec dobře dopadlo, protože žena přespala na posedu a sama se vrátila.

Pátrání po houbařce na ŠumavěVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Paní si na houby vyrazila s manželem, ten ale hůř chodí, takže ji doprovodil jen kousek a pak se vrátil do zaparkovaného auta.

„Asi po hodině začal manželku postrádat, volal a troubil, když se neobjevila, zalarmoval policii. Ta nás pak požádala o součinnost. Ihned jsme proto připravili naši terénní techniku a povolali do akce deset záchranářů,“ uvedl k počátku pátrání Josef Tischler, zasahující člen HS Šumava.

Houbař omdlel a čtyři dny ležel v lese na Lounsku

Krimi

Jak členové HS, tak policisté, hasiči a strážci přírody NP Šumava po nezvěstné ženě pátrali do dvou hodin v noci.

„Paní bohužel u sebe neměla mobilní telefon, jinak bychom ji dokázali lokalizovat. Takto jsme akci do rána přerušili a ve větším počtu pak pokračovali v neděli okamžitě po rozednění. Hledali jsme bez úspěchu do deseti, když přišla zpráva, že paní dorazila do Podlesí u Kašperských hor a ohlásila se,“ doplnil Tischler.

Houbaře oživovali po pádu z dvaceti metrů

Krimi

Jak se ukázalo, ztracená houbařka neztratila duchapřítomnost, a když do setmění nenašla cestu zpět, vylezla na posed a přespala v lese.

„Poté sdělila, že dokonce slyšela naše záchranáře, jak na čtyřkolkách projíždějí kolem, ale prý nevěděla, že ji hledají. Naštěstí ani moc neprochladla, přesto, že v noci klesla na Horské Kvildě teplota až k nule,“ okomentoval akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Dodal, že toto pátrání opět ukázalo, jak je nezbytné sebou i na houby nosit nabitý mobilní telefon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám