Hlavní obsah

Na Štědrý den střelil otčíma jateční pistolí. Byla to kravina, kaje se

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem ve čtvrtek stanul 28letý Tomáš Havlíček, který měl loni na Štědrý den svého otčíma střelit jateční pistolí a podřezat mu zápěstí. Muž útok přežil. Havlíček se k činu přiznal, vraždit prý ale nechtěl. Hrozí mu až dvacetileté vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný na krajském soudu v Ústí nad Labem

Článek

Svého otčíma měl před druhou odpoledne napadnout v garáži domu v ústecké čtvrti Mojžíř. „Po předchozím plánování s cílem usmrtit nevlastního otce si k tomuto účelu opatřil jateční přístroj a střelil poškozeného z bezprostřední blízkosti do levého spánku,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Vladimír Jan.

Poté měl přineseným nožem s devíticentimetrovou čepelí otčíma řezat přes zápěstí se slovy: „To máš za to, hajzle, to je všechno kvůli mámě, jestli nevíš, máma umírá.“ Proti poškozenému měl použít i paralyzér. Pak ho nechal zamčeného v garáži a šel do domu. Křik a bouchání poškozeného slyšely dvě svědkyně, pak šel poškozenému s matkou otevřít.

Bitka v rodině na Štědrý den skončila pokusem o vraždu

Krimi

Muž utrpěl řadu zranění, vpáčenou zlomeninu očnice, pohmoždění oka a řadu hlubokých ran na zápěstí přetínajících šlachy. „Od té doby jsem na tom zdravotně daleko hůř, dříve jsem mohl chodit alespoň o berlích, nyní jsem jen na vozíku,“ řekl před soudem poškozený. Jako bolestné chce 161 tisíc korun, další dva miliony za ztížené uplatnění a 200 tisíc za nemateriální újmu.

Obžalovaný: Byla to kravina

Obžalovaný, který je ve vazbě, u soudu svou vinu přiznal. „Udělal jsem hroznou kravinu, které lituju. Zabít jsem ho ale nechtěl,“ řekl soudu s tím, že šlo o vygradování situace v rodině, která již byla neúnosná.

„Co šel do invalidního důchodu, se to strašně zhoršilo. Pil, nečistil si zuby, s ničím nepomáhal, pak se přestal i mýt. Matka přitom umírala a připravovala se na transplantaci,“ vypověděl obžalovaný. Podle něj otčím odmítal matce jakkoliv pomoct, když měla mít doma dialyzační přístroj, tak to odmítl. „Chtěl jsem, aby se jeho chování alespoň na Vánoce zlepšilo. Že bych ho zavraždil, by mě ale nenapadlo,“ dodal.

Soudní jednání bude pokračovat v pátek, kdy mají přijít k výslechu mimo jiné znalci. Mohl by již také padnout rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám