Hlavní obsah

Na směnky podepisovala Grosse, dostala čtyři roky

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čtyři roky stráví ve vězení bývalá insolvenční správkyně Lenka Garbová za to, že falšovala směnky s podpisem někdejšího premiéra Stanislava Grosse. Směnkami na celkem 20,5 miliónu korun se pak snažila zaplatit vlastní několikamiliónový dluh.

Článek

Vrchní soud v Praze ve středu potvrdil letošní verdikt pražského městského soudu, který Garbovou uznal vinnou z neoprávněného opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku a poškození věřitele. Kromě trestu vězení jí uložil i zákaz činnosti insolvenčního správce na dva a půl roku.

Trestní oznámení původně podal samotný Gross. Ten se o směnkách se svým podpisem dozvěděl v polovině roku 2010, když od něj částku 20,5 miliónu korun začala vymáhat podnikatelka Lenka Skřivánková. Pohledávku jí postoupila právě Garbová jako úhradu za 8,5miliónový dluh, který u Skřivánkové měla.

Skřivánková dokonce na Grosse podala žalobu, když se však ukázalo, že směnky jsou falešné, zase ji stáhla. Jako poškozená nyní uplatňovala celou částku na Garbové, soud ji však s nárokem odkázal na civilní řízení.

Soudkyně: Gross se zachoval správně

Garbová naopak trvá na tom, že směnky jsou pravé. „Mám za to, že je to vykonstruovaný, fiktivní příběh,“ trvala na svém i tentokrát. Soud však její výpověď označil za nevěrohodnou.

Uvěřil naopak znalcům, kteří Grossovy podpisy na směnkách označili za falza, a svědkům, kteří vypovídali o tom, že i u nich si Garbová půjčovala vysoké částky.

Za důvěryhodného označila členka soudního senátu Jana Kantorová i samotného Grosse. „Reagoval ihned a zcela adekvátně,“ pochválila ho za trestní oznámení ze září 2010.

Naopak jednání Garbové bylo podle ní od začátku pochybné. „Obžalovaná sama nikdy pohledávku na Grossovi nevymáhala, i když měla problémy a musela si půjčovat,“ uvedla Kantorová. Směnky jsou navíc datovány rokem 2005, smlouva o údajné půjčce pak pochází z roku 2004, kdy byl Gross českým premiérem a lze těžko předpokládat, že trpěl hmotnou nouzí. „Je zřejmé, že obžalovaná manipulovala s falešnými doklady na vysoké částky,“ dodala soudkyně.

Gross: počítala zřejmě s publicitou

„Jak na mě přišla, to nevím, ale možná počítala s určitou mediální podporou, protože v té době, cokoli se kolem mě odehrálo, se těšilo velké publicitě,“ uvedl s odstupem téměř dvou let pro Právo Gross.

„Také první zveřejnění tehdy představovalo senzaci. Do té míry se cítím být poškozený. Finančně ale tuto nemajetkovou újmu nijak neřeším,“ podotkl bývalý politik ČSSD.

Rozsudek je pravomocný, Garbová může pouze přes svého advokáta podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Zda tak učiní, nechtěl její obhájce říct.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám