Hlavní obsah

Na rozlučce se svobodou měl shodit z hradeb v Brně německého turistu. Já ne, to bratranec, hájil se u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Chtěl se v Brně rozloučit se svobodou, což se mu skutečně povedlo. Slovák Daniel Madarász podle obžaloby na tahu moravskou metropolí schválně shodil z hradeb u hradu Špilberk německého turistu. Ten přežil pád z více než šesti metrů jen díky štěstí. Madarász je od té doby ve vazbě a nyní mu hrozí až 18 let vězení za pokus vraždy.

Daniel Madarász u soudu tvrdil, že útočníkem je jeho bratranec. Video: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Případ začal v úterý projednávat krajský soud v Brně. Madarász před senátem v čele s Martinem Vrbíkem tvrdil, že se ničeho nedopustil, a prohlásil, že to byl jeho bratranec, kdo turistu z hradeb strčil.

Svého příbuzného prý za pachatele hned při vyšetřování neoznačil, protože měl strach.

Nejdřív si spolu plácli

K činu došlo loni 1. září večer v oblíbeném parku u brněnské pevnosti. Madarász měl v tu dobu už s kamarády za sebou tah Brnem, kde nechyběl ani alkohol. Skupina při cestě ze Špilberku uviděla na hradební zídce sedícího mladého německého turistu, který zrovna telefonoval se svými rodiči.

Slovák na rozlučce se svobodou shodil z hradeb Špilberku turistu

Krimi

Podle státního zástupce Ivana Hrazdiry Madarász na turistu nejprve anglicky houkl, že ho zabije. „Poškozený jim nabídl plácnutí, takzvaný high five, a pak si plácli. Obžalovaný pak ale k poškozenému přistoupil a prudce a nečekaně do něj strčil. Poškozený spadl z více než šesti metrů. Při pádu utrpěl zlomeniny obratlů a pneumotorax, byl operován a jeho léčba doposud nebyla skončena,“ řekl v obžalobě Hrazdira.

Obžalovaný Slovák, jinak držitel titulů Ing. a PhD., vypověděl, že osudný den jej kamarádi vyzvedli v Bratislavě a dovezli ho do Brna. Už po cestě pili alkohol, v pití pokračovali pak i při tahu městem.

Okolo půl desáté večer skupina kamarádů scházela od Špilberku, když je zaujal mladík sedící na hradbách. „Zkusil jsem s ním mluvit, on mi vícekrát řekl, že telefonuje a že asi nechce být rušený. My jsme se ale chtěli kamarádit, někdo navrhl, ať si plácneme. Já jsem mu dal high five, on ještě ukázal, abychom byli potichu, a v tu chvíli k němu přistoupil můj bratranec a shodil ho ze zídky,“ vypověděl obžalovaný.

„Nedíval jsem se, kam spadl, byl jsem v šoku. Bratranec začal utíkat a já taky. Myslel jsem, že to byl nějaký fór. Pak jsme se celá parta sešli na hotelu, převlíkli jsme se a pokračovali jsme v naší oslavě. Ráno mě pak na snídani zadržela policie a odvezla mě do cely,“ dodal.

Případ bude u brněnského soudu pokračovat výslechy svědků a prováděním dalších důkazů.

Dívka spadla z hradeb Vyšehradu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám