Hlavní obsah

Na Rozkoši se propadli dva bruslaři, zachraňoval je vrtulník s podvěsem

Právo,

I přes třeskutý mráz není pohyb na zamrzlých vodních plochách bezpečný. Záchranáři ve středu po poledni zasahovali na nádrži Rozkoš na Náchodsku, kde se propadl led pod dvěma bruslaři. Zachraňovat je musel v podvěsu záchranářský vrtulník.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Záchrana dvojice bruslařů, pod nimiž se probořil led zamrzlé nádrže Rozkoš na Náchodsku.

Článek

„Muž (36) a žena (40) se nacházeli asi 1,5 kilometru od břehu, dostali se z vody zpět na led. Aby se zahřáli, kroužili na bruslích kolem, ale kvůli popraskanému ledu se báli vrátit zpět. Na pomoc jim vyrazila po ledě záchranná skupina čtyř hasičů se člunem a současně se na břehu připravoval ke vzletu vrtulník letecké záchranné služby,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová s tím, že obě osoby byly nakonec zachráněny právě pomocí vrtulníku.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Záchrana dvojice bruslařů, pod nimiž se probořil led zamrzlé nádrže Rozkoš na Náchodsku.

„Hasiči, kteří přispěchali ke dvojici po ledu, pomohli lidem do člunu, ze kterého byli po jednom vytaženi a transportováni v podvěsu na břeh. Zde si je převzali do péče zdravotníci,“ dodala Götzová.

„Na místě jsme zachraňovali muže, který se propadl do vody po pás a ženu, která byla podle našich informací pod vodou celá. Oběma se podařilo dostat se z vody ven. Vrtulník byl na Rozkoš odvolán z jiného zásahu. Po příletu se pokusil naložit oba bruslaře s dopomocí přímo na palubu vrtulníku, ale oba byli zesláblí natolik, že je vzdušný vír od vrtulníku odsouval po ledu pryč. Posádka tak změnila taktiku a připravila lanový podvěs, pomocí kterého byly obě osoby zachráněny,“ upřesnil průběh záchrany mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák.

Muž byl transportován sanitkou do náchodské nemocnice a žena vrtulníkem do hradecké fakultní nemocnice. Oba byli značně podchlazeni, ale bez dalších známek poranění.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Záchrana dvojice bruslařů, pod nimiž se probořil led zamrzlé nádrže Rozkoš na Náchodsku.

„Událost svědčí o tom, že ani díky silním mrazům posledních dní nemusí být led na všech vodních plochách dostatečně silný a pevný. Osoby, které na led vstupují, by měly být maximálně opatrné a dodržovat základní bezpečnostní pravidla,“ dodala Götzová.

Rozhodně se nedoporučuje pohybovat se po ledu o tloušťce menší než 10 až 12 centimetrů. Po ledové ploše se nepohybujeme ve skupinách a mezi jednotlivci by měla být udržována vzdálenost asi 5 metrů. Hasiči například doporučují nosit s sebou záchranné pomůcky (takzvaná rýpadla – krátké kovové hroty s rukojetí) nebo strojit se do oblečení z umělých vláken (funkční prádlo), které v případě propadnutí se do vody nenasakuje vodu jako přírodní materiály (bavlna, vlna).

Reklama

Související články

Kruté mrazy v Evropě, v Británii mrzne moře

Devět obětí na životech, krizové momenty v dopravě i uzavírání škol si vyžádal vpád mrazivého arktického vzduchu ze Sibiře, jenž sevřel značnou část Evropy....

Výběr článků

Načítám