Hlavní obsah

Na projekt Opencard bude Praha jednou pyšná, řekl Bém u soudu

– Praha

Bývalý pražský primátor Pavel Bém se v úterý napotřetí dostavil k Městskému soudu v Praze, aby podal svědectví v kauze předražené tramvajenky Opencard. V úterý při příchodu k soudu řekl také, že na projekt Opencard bude Praha jednou pyšná.

Foto: ČTK

Pavel Bém přišel k soudu v kauze Opencard

Článek

„Vždycky jsem říkal, že cesta k elektronické Praze je dobrým projektem,” řekl Bém. Podotkl, že evropské metropole se touto cestou vydávají, mnohé až po Praze. „Na projekt Opencard bude Praha jednou pyšná,” doplnil.

V souvislosti s kartou čelí obžalobě pět bývalých úředníků magistrátu, kteří v roce 2006 zasedali v hodnotící komisi nabídek na zpracování projektu servisního kartového centra.

Radě města doporučili schválit jedinou nabídku firmy Haguess. Podle Béma bylo zcela standardní, že se radní řídili doporučeními komise.

V době, kdy radní o zakázce rozhodovali, neměl podle vlastních slov k dispozici licenční smlouvu, která omezovala počet vydaných karet s tím, že za další karty nad limit bude město dodavateli platit zvlášť.

Firmu Haguess prý neznal

Exprimátor odmítl, že by znal kohokoliv z firmy Haguess. „Dlouho jsem neznal ani jméno této společnosti,“ podotkl Bém.

Původní zakázka za 98 miliónů korun nebyla podle jeho slov natolik významná, aby se jí podrobně zabýval. „Od roku 2008 to bylo pod moji rozlišovací schopnost, ať to zní sebevíc arogantně,“ uvedl bývalý primátor.

Foto: ČTK

Bývalý pražský primátor Pavel Bém na chodbě soudu

Přiznal však, že za jeho působení v čele města zaplatila Praha za Opencard 716 miliónů korun, dodnes se náklady vyšplhaly na víc než miliardu a z plánovaných 30 funkcí nabízí dosud karta jen zlomek.

Za dvě absence u soudu Pavel Bém pokutu nedostal. Předseda senátu to vysvětlil tím, že bývalý primátor se fakticky soudu vyhýbat nechtěl. Poprvé byl omluven kvůli zahraniční cestě, podruhé si spletl datum. „Chce se mi věřit, že šlo o nedopatření, proto jsem neuplatnil sankční opatření,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám