Hlavní obsah

Na přejezdech zemřelo letos už 10 lidí, bije na poplach Drážní inspekce

Novinky, ČTK, Miloslav Fišer
Aktualizováno

Od začátku letošního roku přišlo na českých železničních přejezdech o život již deset lidí, informoval v neděli Jan Kučera z Drážní inspekce. To je zhruba čtvrtina všech loňských takových úmrtí. K tragické bilanci přispěl i probíhající víkend, během něhož se staly na přejezdech čtyři nehody, při kterých tři lidé zemřeli.

Článek

V neděli odpoledne se srazil vlak s osobním automobilem na železničním přejezdu mezi Kostelcem nad Orlicí a Častolovicemi na Rychnovsku. Pětaosmdesátiletý řidič automobilu byl na místě mrtvý. Novinkám to potvrdil Jana Kučera z Drážní inspekce.

Nehoda se stala na železničním přejezdu se světelnou signalizací. „Světelné zařízení bylo v činnosti,“ uvedl Kučera. Řidič tak zřejmě musel světelný pokyn k zastavení ignorovat. Celková škoda se vyšplhala na 182 tisíc korun. Provoz na trati byl obnoven v 15:10.

Tragická nehoda vlaku a automobilu se stala také v sobotu odpoledne v Rádle u Jablonce nad Nisou, kde se srazil rychlík s automobilem Citroën C 15. Oba pasažéři vozu byli na místě mrtví. [celá zpráva]

Vloni zahynulo na přejezdech celkem 37 lidí

Sobota se tak přiblížila letošnímu nejtragičtějšímu dni - 18. ledna při srážkách vlaků s auty přišli o život tři lidé. Dalším mezníkem se stala středa 3. února, kdy se stalo na přejezdech pět nehod. Bylo to v jednom dni nejvíce od roku 2003, kdy vznikla Drážní inspekce, která je eviduje.

Podle informací inspekce se od začátku letošního roku stalo na přejezdech 46 nehod. V témže loňském období jich bylo 25 a zemřeli při nich tři lidé. Za celý loňský rok zahynulo na přejezdech při 227 nehodách 37 lidí a 87 jich bylo zraněno.

V zimě před některými železničními přejezdy řidiči špatně vidí kvůli vysokým sněhovým mantinelům. Podle dopravních předpisů však nesmí trať přejet, pokud nevědí úplně jistě, že nepřijíždí vlak. Železničáři doporučují řidičům, ať se před nepřehlednými přejezdy bez světelné a zvukové výstražné signalizace spoléhají na svůj sluch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám