Hlavní obsah

Na policistu s pepřovým sprejem na zápase Sparty přišlo 11 oznámení

Dva trestné činy, šest přestupků, škoda půl milionu, ale i jedenáct oznámení na zasahujícího policistu či policistku kvůli použití pepřového spreje proti fanouškům. To je ve zkratce předběžný účet za sobotní zápas mezi fotbalisty domácí Mladé Boleslavi a pražské Sparty (0:5), po kterém chtěli někteří příznivci hostujícího týmu slavit právě získaný prvoligový titul přímo na trávníku.

Foto: Vít Černý, ČTK

Zásah policistů během fotbalového utkání FK Mladá Boleslav – Sparta Praha z 18. května 2024

Článek

Jenže se proti tomu na žádost mladoboleslavského klubu postavili přivolaní policejní těžkooděnci z pořádkové jednotky, kteří měli zabránit vniknutí lidí na hrací plochu.

Ale jeden ze zasahujících policistů to podle svědků a také dle záběrů zveřejněných v televizi i na internetu přehnal. Proti slavícím příznivcům Sparty použil pepřový sprej, který stříkal, jak se mu zachtělo, a to i do prvních řad diváků stojících na tribuně. Svědkové tvrdí, že tam přitom byly i děti.

Odveta za chování jednoho z nejvíce aktivních policistů v helmě a kukle na sebe nenechala dlouho čekat. Nejenže se na veřejnosti objevilo jeho služební číslo, ale bude se muset za své jednání zpovídat nadřízeným, protože na něj podalo oznámení hned několik lidí z řad aktérů konfliktu.

„Celým zásahem na fotbalovém stadionu v Mladé Boleslavi se komplexně zabývá odbor vnitřní kontroly krajského ředitelství policie Středočeského kraje, který současně řeší i konkrétní podání od jedenácti osob zaměřená na použití slzotvorného prostředku,“ řekla ve čtvrtek Novinkám mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

Doplnila, že podání směřují na jednoho konkrétního policistu pořádkové jednotky, který použil pepřový sprej, a policie nyní komunikuje s oznamovateli. „Požádáme je o podání vysvětlení v této věci,“ podotkla Suchánková.

Policisté rovněž podle ní vyhodnocují kamerové záznamy ze stadionu, ať už co se týká možného neadekvátního postupu zasahujících mužů zákona, tak i protiprávního jednání ze strany některých fanoušků.

Poškozený stadion a ukradený mikrofon

„Do současné doby jsme řešili šest přestupkových jednání proti veřejnému pořádku a majetku na stadionu a dva trestné činy majetkového charakteru se škodou přes půl milionu korun,“ upřesnila Suchánková.

Zmíněné trestné činy se týkají toho, že dosud neznámý fanoušek ukradl ze stadionu jeden ruchový mikrofon za cca 40 tisíc korun. Další pak mají mít na svědomí poškození třinácti reklamních led bannerů, bezpečnostních sítí, dveří na toaletách a na dalším zařízení stadionu. A to celkem za skoro půl milionu korun.

„Zjišťujeme i na základě kamerových záznamů konkrétní osoby, které tyto škody způsobily,“ dodala policejní mluvčí.

Právě proto, aby těmto škodám předešel, povolal mladoboleslavský klub policejní pořádkovou jednotku, když bylo jasné, že pořadatelská služba situaci nezvládne.

„Chtěli jsme ochránit svůj majetek, bezpečnost fanoušků, a především zdraví samotných hráčů,“ sdělil tento týden serveru Sport.cz tiskový mluvčí boleslavského klubu Jiří Koros.

Jenže konflikt policie s diváky se následně i podle záběrů zvrhl. Policisté proti nim použili chvaty, obušky a také zmíněný pepřový sprej, a to prý i proti těm, kteří zůstali stát v předních řadách na tribuně.

„V určitých chvílích bylo chování podle mě šílené. Stříkali slzný plyn po lidech. Někdy jen tak, a dokonce prý na děti. Já dostal slzák jen zbytkově – a i tak to bylo nepříjemné. Někoho musela ošetřovat záchranka, někdo to schytal zcela nezaviněně,“ řekl pro Sport.cz jeden z příznivců Sparty, který byl přímo na místě.

Policie posuzuje zákrok proti fanouškům slavícím titul. Pepřový sprej měl mířit i na děti

Domácí

Výběr článků

Načítám