Hlavní obsah

Na Plzeňsku opět řádí žhář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚTERÝ

V obci Úterý na Plzeňsku řádí žhář. Od začátku roku tam vzplály čtyři domy a v noci na neděli někdo rozdělal oheň pod přístřeškem. Žháře hledá policie, která nasadila psy.

Foto: Petra Kučerová

Diakonie v Uherském Hradišti oslavila 20 let své existence

Článek

"Kolem 01:30 někdo rozdělal oheň pod přístřeškem, hlídky ho hned uhasily. Žháře hledá policie, která nasadila psy," řekl starosta Miloš Říha. Podle něj zapálil pachatel oheň poblíž místa, kde se střídají hlídky. Pokud by si ho domobrana do deseti minut nevšimla, vznikly by opět velké škody.

"Hořel přístřešek 14 x 4 metry u obytného stavení. My jsme tam nemuseli zasahovat, uhasili to místní. Podle vyšetřovatele jde o úmyslné zapálení, ale postup žháře nechceme zveřejňovat," řekl Novinkám mluvčí krajských hasičů František Vaško. V přístřešku bylo uhlí, přívěs a míchačka.

"Od začátku února fungují hlídky trvale," uvedl starosta. Místní dobrovolní hasiči od rána plní cisterny a mají vyšší pohotovost. V obci už roztál sníh a je sucho. Radnice má rozpis 22 místních dobrovolníků. "Po obci chodí vždy jeden hasič a s ním dobrovolník, střídají se po třech hodinách," uvedl Říha.

Začínají vždy ve 22:30 a končí ve 04:30. Do hlídek chodí lidé, kteří v Úterý bydlí trvale, ale i majitelé domků přijíždějící jen na víkend. Policisté jsou v kontaktu se starostou. Od začátku roku hořelo v obci staré hospodářské stavení, koželužna a seník, na Silvestra rodinný dům. Koncem září hořel starý mlýn a předloni v listopadu seník. Největší požár Úterý postihl v roce 1998, kdy vyhořely čtyři domy a vznikla škoda za více než deset miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám