Hlavní obsah

Na Pardubicku zmizela zemědělci kvalitní ornice, policie obvinila dva muže

Právo, Ludmila Žlábková
Pardubice

Ornice, tedy nejkvalitnější vrstva hlíny, o hloubce pět až 25 centimetrů z celkem tří hektarů polností zmizela zemědělci hospodařícímu u Holic na Pardubicku. Policisté vyčíslili škodu na 445 tisíc korun a v těchto dnech obvinili dva podezřelé z její krádeže. Hrozí jim trest ve výši až pět let.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vlastník pole přitom ztrátu ornice nahlásil už v loňském roce.

„Jedni zemědělci měli od druhého pronajaté pole. Určitou dobu ho obhospodařovali včetně toho, že, jak tvrdí, koupili ornici a tím zlepšili kvalitu tohoto pole, aby bylo úrodnější. Ovšem vlastník pole už smlouvu neprodloužil,“ uvedla policejní mluvčí Eva Maturová s tím, že se pronajímatelé proto rozhodli, že si navezenou ornici odvezou pryč.

Z lesů se ročně krade dřevo za milióny

Ekonomika

Policie nejprve řešila, zda se jedná o občanskoprávní spor, nebo trestní.

„Nakonec po dohodě se státním zastupitelstvím byl skutek kvalifikovaný jako krádež. Je to přirovnané k tomu, když máte nájemní smlouvu k bytu a potřebujete po dohodě s majitelem vyměnit například podlahu, tak si ji při stěhování také neodvezete, ale na vlastníkovi uplatníte zhodnocení a vyrovnáte se,“ uvedla příklad mluvčí Maturová.

Krádeže dřeva

Podobný případ policie nepamatuje. „Ale dějí se různé věci. Vzpomínám na případ, kdy nám majitel oznámil ztrátu dřeva připraveného v lese na odvoz. Když policie na místo dorazila, dřevo tam bylo,“ zavzpomínala policejní mluvčí s tím, že se nakonec ukázalo, že dřevo skutečně zmizelo.

„Nedaleká pila si nechala přivézt dřevo. Když dorazilo, zjistila obsluha pily podle barevného označení klád, že se dopravce spletl a přivezl dřevo z jiné mýtiny. A tak vše vrátili na místo,“ dodala Eva Maturová.

Lesy po kůrovci se změní, budou pestřejší

Domácí

Ne každá ztráta dřeva je však úsměvný omyl. Dřevo se totiž na rozdíl od ornice krade poměrně ve velkém. Jen v letošním roce lesníci ze státního podniku Lesy České republiky nahlásili policii krádeže asi 2,7 tisíce metrů krychlových dřeva v hodnotě téměř dvou milionů korun. Nejvíce případů evidují na Vysočině, která je nadprůměrně zasažena kůrovcovou kalamitou a těžby dřeva tam jsou vysoké. Krádeže se přitom netýkají pouze kulatiny na skládce, ale i stojících stromů.

I proto od podzimu využívají mobilní aplikaci, díky níž mají přehled o veškerém naloženém dřevu. „Při nakládce se do aplikace zanesou veškeré údaje o nákladu a trase kamionu. Přiložená fotografie dokumentuje naloženou soupravu. Policie tak při silniční kontrole porovnává realitu s informacemi z aplikace, tedy zda je náklad kompletní a kamion jede po uvedené trase,“ vysvětlila mluvčí státních lesů Eva Jouklová a dodala, že aplikaci mají k dispozici k policisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám