Hlavní obsah

Na Opavsku někdo postřelil vzácného dravce

Už o třetího postřeleného ptáka se letos starají v Záchranné stanici pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku. Minulý týden byl totiž na Opavsku nalezen těžce zraněný moták lužní. Někdo ho postřelil brokovnicí. Stanice podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

Foto: Záchranná stanice Bartošovice

Moták lužní má zlomenou pažní kost na levém křídle. Je ve špatném stavu

Článek

„Zraněného dravce našli lidé v úterý při procházce ve Štěpánkovicích na Opavsku. Základním vyšetřením jsme zjistili frakturu kosti pažní na levém křídle. Na veterinární klinice ve Frýdku-Místku udělali podrobné vyšetření i s rentgenem, z něhož je zřejmé, že zranění bylo způsobeno broky,“ informoval vedoucí bartošovické stanice Petr Orel.

Moták lužní je zákonem chráněný druh, je silně ohrožený a pamatuje na něj také mezinárodní úmluva CITES.

Dodal, že bohužel pták je ve špatné kondici, proto u něj bude možná operace až za několik dnů.

„Přičemž prognóza je nejistá až nepříznivá,“ upřesnil Orel s tím, že moták lužní je tažný pták a v Česku nepravidelně hnízdí v ostrůvkovitých populacích včetně Moravskoslezského kraje.

„Pohybuje se nad krajinou nízkým pátracím letem, loví větší hmyz jako kobylky a vážky. Jeho hlavní potravou však jsou drobní zemní hlodavci jako hraboši,“ podotkl.

Postřelený čáp se zlepšuje

V bartošovické stanici se nyní starají i o čápa bílého, kterého někdo na začátku dubna postřelil brokovnicí v Příboře na Novojičínsku.

Čáp měl tříštivou zlomeninu kosti a zpočátku byl apatický a nejedl. Nyní se jeho stav zlepšil, potravu přijímá, ale už asi nikdy nebude létat.

Policie stále pátrá po střelci a hledá i další svědky. Případ byl kvalifikován jako týrání zvířat.

Už na začátku roku ve stanici přijali postřelené káně lesní. Nalezeno bylo na Opavsku, mezi Vítkovem a Novými Těchanovicemi. V tomto případě ochránci přírody trestní oznámení nepodávali, protože chyběli svědci události. Věc oznámili příslušnému městskému úřadu.

„Nutno dodat, že jsme se s nelegálními zástřely či postřeleními delší dobu nesetkali, což jsme samozřejmě pozitivně kvitovali. Ale letos je to jinak, už je to třetí případ,“ posteskl si Orel.

Na Hodonínsku odchytili otráveného orla královského i s vysílačkou

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám