Hlavní obsah

Na Liberecku se objevily nádoby s označením radioaktivity

Právo, sve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Nádoby s varovným symbolem radioaktivního záření zkoumali v pátek odborníci v Rynolticích na Liberecku. Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) vyslal na místo pojízdnou skupinu z ÚJV Řež, která se mimo jiné zabývá výzkumem v oboru jaderných technologií.

Článek

„Pět kontejnerů a jeden barel odvezou na své pracoviště, které je vybaveno horkými komorami, kde mohou kontejnery otevřít,“ vysvětlila Zuzana Pašková z SÚJB.

Varovně označené nádoby byly objeveny v areálu, kde sídlí několik firem. Na místo byli vysláni hasiči, kteří vytyčili nebezpečnou zónu a ve speciálních oblecích pomocí přístroje měřili radioaktivitu.

„V prostoru nenaměřili životu nebezpečné záření,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová.

To následně potvrdila i Pašková. „Naměřený dávkový příkon se pohyboval na úrovni přírodního pozadí. Není to nikterak nebezpečné,“ uvedla Pašková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám