Hlavní obsah

Na Klatovsku uhynuly chovateli lamy, zřejmě je někdo otrávil

– Vojetice
Právo, pab

Klatovští policisté prošetřují od úterka podezřelý úhyn dvou lam guanako ze sedmihlavého stáda soukromého chovatele ve Vojeticích u Sušice. Zvířata zřejmě někdo otrávil.

Foto: Profimedia.cz

Lama guanako (ilustrační foto)

Článek

Podle veterináře, který provedl rozbor krve zvířat, bylo příčinnou smrti lam selhání ledvin z toxických příčin. „Šlo o mladé, zdravé kusy. Dostaly se k něčemu hodně toxickému,“ doplnil zvěrolékař.

Vlastník zvířat se nechtěl příliš vyjadřovat. „Bohužel, stalo se něco špatného, ale nemohu o tom zatím hovořit. Převzala si to kriminálka,“ řekl Právu chovatel. Podle jeho slov se za celých 15 let, co se o lamy stará, nikdy nic podobného nestalo.

Na Hodonínsku našli otrávené orly mořské

Krimi

„Pořídili jsme si je z lásky ke zvířatům, jsou to naši mazlíčci. O to víc nás tahle událost zasáhla,“ dodal muž. Lamy chová volně na oploceném pozemku. „Jsou zvyklé na lidi, žerou z ruky. Takže jim mohl kdokoliv dát cokoliv,“ uvedl chovatel.

Policisté podle zjištění Práva v případu zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu týrání zvířat, za což by pachateli hrozilo až pět let vězení. Kriminalisté pracují s verzí, že někdo kontaminoval potravu chemickou látkou, spekuluje se o fridexu.

Reklama

Výběr článků

Načítám