Hlavní obsah

V tlačenicí na diskotéce na Zlínsku se zranilo osm mladistvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Neštěstí, při kterém bylo zraněno osm lidí, z nichž jsou někteří ve vážném stavu, se stalo v  noci ze soboty na neděli na tematické Halloweenské párty v Music clubu Sud ve Slušovicích na Zlínsku. Po potyčce skupinky mladíků několik účastníků diskotéky spadlo z úzkého přístupového schodiště. Na místě zasahovali záchranáři, hasiči i policisté. Ti případ začali prověřovat pro podezření z těžkého ublížení na zdraví.

Incident na diskotéce ve SlušovicíchVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Stalo se to, když velké množství lidí odcházelo a mačkalo se na schodech,“ řekla Právu v neděli ráno bez dalších podrobností mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

První tísňový hovor na linku 155 zaznamenalo zdravotnické operační středisko v sobotu ve 23:27 hodin. „Ošetřeni byli tři muži a pět žen. Zranění byli narozeni mezi lety 2002 a 2007. Rozsah jejich zranění se výrazně lišil, od intoxikace alkoholem až po velmi vážná zranění, bezvědomí a crush syndrom (vzniká dlouhodobým stlačením měkkých tkání; pozn. red.).

Pacienti ve stavu ohrožení života byli převezeni na vysokoprahový urgentní příjem Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, další pacienti putovali do úrazových ambulancí, dva skončili na jednotce intenzivní péče dětského oddělení,“ informoval v neděli nad ránem Právo mluvčí krajské záchranky Jakub Omelka.

„Všichni jsou nezletilí. Jeden z nich je v těžkém stavu, tři ve středně těžkém stavu a jeden na pozorování,“ upřesnila v neděli mluvčí zlínské nemocnice Dana Lipovská. Lékaři ambulantně ošetřili ještě jednu zletilou osobu, kterou poté propustili domů. U některých nezletilých návštěvníků převezených do nemocnice lékaři diagnostikovali lehkou intoxikaci alkoholem.

Vzhledem k charakteru události na místě podle něj zasahovalo velké množství výjezdové techniky. Dvě vozidla rychlé zdravotnické pomoci ze Zlína, jeden vůz rychlé zdravotnické pomoci ze Vsetína, jeden vůz rychlé lékařské pomoci ze Vsetína a jeden vůz rendez-vous ze Zlína. „Sanitní vozy se navíc po předání pacientů v nemocnicích na místo události vracely.

Jedna posádka na místě zůstávala ještě i po předání posledního z pacientů pro případ, že by se v objektu music clubu nacházela další zraněná osoba,“ uvedl mluvčí.

Přeplněný klub

Akce byla ukončena v neděli ve 2:00 hodin. Situace byla velmi komplikovaná i pro zdravotnické operační středisko, které z místa události evidovalo zvýšený počet telefonátů, počet zraněných se teprve časem upřesňoval, operační řízení vysílalo na místo další posádky. „Kromě koordinace výjezdové techniky spojené s touto událostí navíc musely dispečerky zvládat obvyklý příjem hovorů na tísňovou linku 155,“ dodal Omelka.

Zmíněnou diskotéku běžně navštěvuje okolo tisícovky lidí. „Tentokrát jich ale tady mohlo být až dva tisíce. Kapacita byla určitě předimenzovaná,“ řekl Právu jeden z účastníků akce svůj odhad. Na diskotéce bylo podle něj obrovské dusno. „Nedalo se pořádně dýchat, lidé omdlévali,“ podotkl s tím, že konflikt mezi mladíky vypukl před půlnocí, kdy to v klubu „nejvíce žije“.

„Po půlnoci nás začali policisté pakovat ven. Tam jsme pak viděli ležet na zemi zraněné, celé od krve, a krátce na to přijíždějící sanitky, jejichž posádky je ihned přebíraly do péče,“ popsal Právu situaci další z účastníků párty.

Souhra více faktorů

„Provozujeme tuto diskotéku dvanáct let a dosud se zde podobná událost nestala. Potkalo se v dnešní noc více faktorů. Lidé se chtěli bavit, navíc podle našich zpráv byla zavřená diskotéka ve zlínském Flipu. Všichni pak přijeli do Slušovic,“ řekl Právu provozovatel diskotéky Sud ve Slušovicích Jiří Kotek.

Jak dál provozovatel uvedl, kapacita diskotéky je zhruba čtyři sta lidí. „Víc lidí by se dovnitř ani nedostalo. Kolem půl dvanácté jsme přestali dovnitř pouštět nové hosty. Měli jsme plno. Na schodišti se pak potkaly dvě skupinky lidí. Ti, co chtěli nahoru, a další, co si chtěli jít zapálit cigaretu,“ dodal Kotek. „A dostat do sebe i nějaký alkohol, protože my bychom mnohým z nich nenalili. Podívejte se na to množství prázdných flašek v okolí,“ doplnil jeho kolega.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám