Hlavní obsah

Na Českolipsku našli mrtvá novorozeňata

Právo, Novinky, ČTK, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OKROUHLÁ

Starosta obce Okrouhlá na Českolipsku v pondělí oznámil policii, že dva muži objevili v bývalých kasárnách dvě těla mrtvých novorozeňat. Ležela tam zřejmě delší dobu.

Článek

Policie dostala v pondělí informaci o dvou mrtvých tělech pohozených v areálu bývalých kasáren a ihned vyrazila na místo. Po ohledání zjistila, že těla jsou už v rozkladu.

Starosta řekl, že dítě, které objevil, leželo v látkové tašce zabalené ještě do několika igelitových tašek. "Dva balíky našli kluci, kteří pod zemí na letišti v Hradčanech prolézali už v minulém týdnu. Mysleli si, že našli ukryté peníze, když se ale pokusili tašku otevřít, zápach je odradil, a tak mi to řekli," popsal událost Vosecký.

Rozhodující bude pitva a analýza DNA

Sám se kvůli množství práce na místo dostal až v pondělí večer. "Jeden z balíků jsem se pokusil otevřít, když na mě vykoukla dětská hlavička, nerozmýšlel jsem se a přivolal policii," řekl starosta. 

Černomodrá taška byla pohozena mezi smetím v kanálové vpusti nedaleko bývalého velkého oficírského domu, který je v dezolátním stavu a nachází se asi 800 metrů za obcí Ploužnice. Okolí místa je opuštěné a částečně zarostlé.

Teprve přivolaní policisté, kteří místo zajistili a tašku odkryli, našli ještě další dětské tělíčko. "Na místě ležela dvě novorozeňata už několik dní. Vzhledem k pokročilému stádiu hniloby nebylo možné určit pohlaví dětí," potvrdila Právu tisková mluvčí Severočeské policejní správy v Ústí nad Labem Jarmila Hrubešová. Způsob smrti a pohlaví dětí by měla objasnit soudní pitva, která proběhla v úterý.

"Na otázku, zda byly děti dvojčata, odpoví patrně až analýza DNA, která potrvá déle," dodala Hrubešová. Policie má v případu několik vyšetřovacích verzí, o kterých odmítá hovořit. Na důležité otázky odpoví také soudní znalci. Předpokládá ale, že obě děti byly sourozenci a bude se zjišťovat, kdo a proč děti na místo odnesl. Zároveň policie vyšetřuje, zda je matka na místě porodila, anebo sem byly jen odhozeny. "Samozřejmě máme zajištěné stopy, ale nebudeme to komentovat, abychom neohrozili průběh vyšetřování," zmínila Hrubešová.

Reklama

Výběr článků

Načítám