Hlavní obsah

Na Berdychův gang se už chystají obžaloby

– PRAHA
Právo, Pavel Blažek

Středočeští žalobci mají do začátku září předložit soudu obžalobu na 40 obviněných v kauze brutálního lupičského gangu okolo Davida Berdycha. Musejí prostudovat spis, který má více než 22 tisíc stran.

Článek

"Píšeme obžalobu. Máme na to 14 dnů, i když seznamování obviněných se spisem ještě není ukončeno. Obžalobu chceme soudu podat v původním termínu, tedy v září," řekl včera Právu státní zástupce Tomáš Milec, který vyšetřování dozoroval.

Obžaloba se má vztahovat k vraždě pražského zlatníka Václava Tomana (zavražděn v roce 1996) a k 25 násilným loupežím na podnikatelích a kamionech. Vražda táborského starožitníka Václava Skaly (zavražděn někdy v roce 2002, tělo nebylo nalezeno) byla v červenci z kauzy vyčleněna a je vyšetřována jako samostatný případ. Obvinění z vraždy Skaly čelí Tomáš Půta, Daniel Herain alias Pomáda, Gelani Aboud alias Samopalník Tony a Martin Švec alias Marci.

30 gangsterů zůstává ve vazbě

Ze skupiny obviněných jich je stále ve vyšetřovací vazbě okolo třiceti. Ve španělském vězení je Norbert Köhler. Obvinění Půta a Maroš Šulej jsou stále stíháni jako uprchlí, protože irské orgány dosud nevyhověly žádosti ministerstva spravedlnosti o jejich vydání. "Nevím, že by pana Půtu Irové vydali. Ve spise o tom není ani zmínky," řekl Právu advokát Jaroslav Ortman, který Půtu v jedné z kauz obhajuje.

Z obviněných expolicistů pražského odboru pro boj s organizovaným zločinem je už ve vyšetřovací vazbě jen Josef Opava. Petr Koňařík a Jiří Žofčín z tohoto odboru byli z vazby propuštěni stejně jako bývalý pražský kriminalista Jiří Kaňka. Ve výkonu trestu vězení je expolicista Karel Suchomel (11 let). Ve vyšetřovací vazbě je také obviněný bývalý dopravní policista Jiří Železný. "Roční vyšetřovací vazební lhůta by mu měla vypršet 7. září," řekl Právu Železného obhájce Josef Pešta.

Postěžoval si, že jako obhájce musí jezdit při seznamování s vyšetřovacím spisem na tři místa. "Do věznice v Praze Ruzyni a na Pankráci a do policejního sídla Na Perštýně. Pro obhajobu to je nevýhodné," poznamenal advokát.

Reklama

Související témata:

Související články

Berdychův gang chtěl vraždit pomocí granátů

Řádění brutálního lupičského gangu okolo Davida Berdycha je stále ve víru skandálů. Někteří svědci totiž tvrdí, že oběti, které se obrátily na policii...

Výpověď svědka v kauze Berdych a spol.

Řádění brutálního lupičského gangu okolo Davida Berdycha je stále ve víru skandálů. Někteří svědci totiž tvrdí, že oběti, které se obrátily na policii...

Výběr článků

Načítám