Hlavní obsah

Myslela, že ji budou vyplaceny sociální dávky. Naletěla podvodníkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marně čekala šedesátiletá žena z Jesenicka na peníze, když reagovala na SMS zprávu s odkazem na Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ) pro výběr dávek a příspěvků. Žádné jí nepřišly. Naopak, podvodník ji připravil o 55 tisíc korun. Novinky o případu dalšího důmyslného podvodu založeného na důvěřivosti a neopatrnosti lidí upozornila policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

Foto: Josef Horázný, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ženě SMS zpráva přišla v pondělí. Po kliknutí na přiložený odkaz se měla otevřít stránka tvářící se jako ePortál ČSSZ, na kterém v domnění, že se přihlašuje svojí bankovní identitou, vyplnila přihlašovací údaje do svého internetového bankovnictví.

„Následně obdržela požadavek na potvrzení operace, který odsouhlasila. Jednalo se však o přidání příjemce, který smí provádět operace bez autorizace. Neznámý pachatel tak získal přístup k jejímu účtu a díky tomu z něj odeslal platbu ve výši 55 tisíc korun,“ popsala mluvčí.

Žena se poté obrátila na Policii ČR. „Případ šetříme pro podezření ze spáchání podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ dodala Skoupilová s tím, že pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí až dva roky za mřížemi.

Podváděli při inkasování sociálních dávek

Krimi

Výběr článků

Načítám