Hlavní obsah

Muže museli vytáhnout z kanálu násilím, hrozila mu smrt

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fryšták

Třiadvacetiletého opilce, který spadl do kanálu, zachraňovali ve čtvrtek večer policisté a hasiči ve Fryštáku na Zlínsku. Museli však překonat jeho odpor, chlapík chtěl v kanále přespat. Nakonec záchranářům děkoval, že mu zachránili život.

Foto: HZS Zlínského kraje, Právo

Muž schovaný v kanálu

Článek

„Incident se stal ve Fryštáku kolem deváté hodiny večer. Jedna paní z okna svého domu uviděla, že auto, které jelo po silnici, najelo na kanál a uvolnilo jeho poklop. Když její syn pak šel ven, aby poklop z bezpečnostních důvodů vrátil, uslyšel z něj sténání. Do kanálu totiž mezitím spadl třiadvacetiletý muž,“ popsala mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Jana Bartíková.

Foto: HZS Zlínského kraje, Právo

Muž byl poněkud opilý a nevšiml si díry v zemi. Navíc ale odmítal i pomoc záchranářů. „Komunikace s ním byla velmi obtížná, muž nadýchal 1,31 promile. Navíc byl z větší části ponořený ve vodě. Sám by se ven v tom stavu nedostal,“ okomentoval situaci zasahující policista. Hlídka musela nejprve odstranit těžký poklop, který byl zaklíněný v otvoru kanálu.

Tělo muže zablokovalo odtok kanalizace a stoupající hladina z vydatného večerního deště začala stoupat.
mluvčí hasičů

„Muž zdravotníkům vyhrožoval ublížením a opakoval, že nechce vylézt. Záchranáři se však obávali o jeho zdraví, neboť nebylo vyloučeno zranění, ovlivnění omamnými látkami nebo nadýchání nebezpečných látek z kanalizace,“ doplnil mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Foto: HZS Zlínského kraje, Právo

„Po beznadějném pětatřicetiminutovém přemlouvání začala být situace neúnosná. Mladý muž nereagoval na výzvy policistů, na domluvy zdravotníků, ani hasičů. Tělo muže zablokovalo odtok kanalizace a stoupající hladina z vydatného večerního deště začala stoupat. Muž začal být agresivnější a bylo nutné rychle jednat,“ řekl Mitáček.

Foto: HZS Zlínského kraje, Právo

Jeden z policistů nakonec vlezl dovnitř. Teprve pak se muže podařilo za asistence hasičů a lékaře vytáhnout. Opilec se bránil a byl rozhodnutý v kanále přespat. Že by se mohl utopit, nebo že by nad ním jezdila auta, ho v tu chvíli nezajímalo.

Foto: HZS Zlínského kraje, Právo

Lékařka rychlé záchranné služby rozhodla o tom, že opilý muž bude převezen na kroměřížskou záchytku. Policisté ho zabalili do izotermické fólie, aby se nenachladil, a eskortovali ho do léčebny.

Foto: HZS Zlínského kraje, Právo

„V autě se pak asi po dvaceti minutách muž poněkud rozebral, a když mu policisté popsali, co se stalo, omlouval se a děkoval jim za to, že mu pravděpodobně zachránili život,“ doplnila Bartíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám