Hlavní obsah

Muž z Plzeňska lezl do hrobů, vybíral popel mrtvých

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Zní to jako z hororu. Po setmění přichází na hřbitov, vlézá do hrobů a bere schránky s popelem mrtvých. Řeč je o pětatřicetiletém muži ze severního Plzeňska, kterého policisté viní z toho, že znesvěcoval ostatky mrtvých. Co ho k tomu vedlo, není zatím jasné.

Článek

"Musíme ho nechat vyšetřit psychiatrem. Jeho jednání se vymyká lidskému rozumu," řekl Právu šéf  kriminalistů okresního policejního ředitelství Plzeň-sever Vlastislav Fiala.  Podle něj policejní rada v pondělí obvinil podivína z trestného činu hanobení lidských ostatků. 

"Víme, že urny z hrobů odnášel od léta 2005 do letošního července. Nejčastěji chodil na hřbitov Stará Jezná poblíž Úlic. Popel z urny vysypal buď v okolí hřbitova nebo na jiných místech. Prázdnou schránku pak většinou rozbil," upřesnil Fiala.

Urnu měl i doma

Překvapení čekalo policisty i při domovní prohlídce. "Ve skříni v pokoji měl nepoškozenou urnu s popelem ženy, o které tvrdil, že ji měl dřív rád, a proto si vzal její ostatky k sobě," doplnil šéf kriminalistů.

Oslovení psychologové a psychiatři se shodují, že jde o člověka s poruchou osobnosti, kterou však nedokáží přesněji určit. "S takovým případem jsem se nesetkal ani v odborné literatuře. Pochopil bych, kdyby hroby vykrádal například pro majetkový zisk. Každopádně ho musí vyšetřit odborník," prohlásil domažlický psychiatr Viliam Janáč.

Podezřelý muž žije nyní  u svého otce na statku v Úlicích, kde chovají prasata. Lidé z jeho okolí o něm říkají, že nemá všech pět pohromadě. "Mně to přijde, že je mentálně zaostalý. O tom, co měl provádět, oficiálně nic nevím. Mám to zatím jenom z doslechu. Policisté kontaktovali  pozůstalé, kterým poničil hrob a ukradl urnu. Slyšel jsme, že měl obšlápnuté všechny hřbitovy v okolí," sdělil starosta Úlic Milan Hrůza. 

Podle něho se zatím nikdo s poškozených na obec jako správce hřbitova neobrátil s žádostí o náhradu škody. "Po vsi se povídá, že  ztrátu schránky s popelem velmi těžce nesla paní, která nedávno pochovala syna," uzavřel starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám