Hlavní obsah

Muž šel v Praze vynést odpadky, zabila ho zřícená zeď. Majitelé dostali podmínky

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sedmi vlastníkům domu v pražských Radlicích, jehož zřícená zeď zabila náhodně procházejícího dvaačtyřicetiletého muže, uložil minulý týden Obvodní soud pro Prahu 5 roční tresty za obecné ohrožení z nedbalosti. Tresty jsou podmíněně odložené na 2,5 roku. Rozsudek není pravomocný. Na dotaz Novinek to v úterý uvedla mluvčí soudu Jana Humeni. Obžalovaným původbě hrozilo až osm let vězení.

Na Smíchově se zřítila zeď.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Sedm osob bylo uznáno vinnými přečinem obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedla Humeni s tím, že původně byli obžalovaní i z nedbalostního ohrožení s následkem smrti, v tom je ale soud neshledal vinnými.

„Všem obžalovaným byl uložen trest odnětí svobody v trvání 12 měsíců. Trest jim pak byl odložen na zkušební dobu v trvání 30 měsíců,“ doplnila Humeni.

Proti verdiktu odvolaly všechny zúčastněné strany. Případ tak bude řešit odvolací senát pražského městského soudu.

Foto: Hasiči Praha

Zřícená stěna na Smíchově zabila muže

Obžalovaných bylo původně osm, jednoho z nich ale soud vyloučil k samostatnému projednání a jeho stíhání ve věci zastavil.

K tragédii došlo před třemi lety v dubnu. Horní část zdi, která bývala součástí domů, nyní ale stála samostatně v ulici Na Neklance v Praze 5 se zřítila zrovna ve chvíli, kdy pod ní byli tři lidé. Jednoho z nich trosky zdi zavalily a způsobily mu těžká zranění, kterým i přes snahu zdravotníků podlehl.

Na Smíchově zemřel muž, na kterého spadla zeď

Krimi

„Nemuselo by k tomu dojít, kdyby majitelé do toho trochu investovali. Hrozně mě mrzí, že někdo musel zaplatit životem, aby si někdo uvědomil, že se má starat o majetek tak, jak má,“ řekla před dvěma lety u hlavního líčení snoubenka zesnulého muže. Ten šel jen vynést odpadky ve chvíli, kdy se zeď zřítila.

Majitelé domu u soudu odmítli, že by péči o něj zanedbávali. Podle jednoho z nich architekta Tomáše Prouzy byla zeď v dobrém stavu. Do rekonstrukce obžalovaní podle něj investovali, byly ale budovy, které prý měly větší prioritu. O snaze do rekonstrukce investovat hovořil i stavební inženýr v důchodu Miroslav Prokop, další z obžalovaných.

Podle soudního znalce byla nicméně zeď dlouhodobě degradovaná a namáhaná jak vodou, tak i větrem a postupně se vychylovala.

Majitelům zřícené zdi na Smíchově, pod kterou zemřel muž, hrozí osm let

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám