Hlavní obsah

Muž se pokusil zabít svého otce, ten mu u soudu odpustil

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádně nízký nepodmíněný trest si v pondělí vyslechl dvaačtyřicetiletý muž ze Slavičína, který koncem letošního května bodl svého sedmašedesátiletého otce loveckým nožem do břicha.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný muž lituje, že svého otce v opilosti bodl do břicha.

Článek

Senát krajského soudu jej uznal vinným z pokusu o vraždu, přesto obžalovaného poslal za mříže jen na sedm let. Trestní sazba přitom v tomto případě hovoří o deseti až osmnácti letech vězení. Mimořádný trest pod dolní hranicí trestní sazby navrhl krajský státní zástupce Roman Kafka, a to s ohledem na to, že svému synovi otec i přes závažnost poranění odpustil.

Agresor, který se už několikrát bezvýsledně pokoušel léčit ze závislosti na alkoholu, zaútočil nožem po předchozí hádce poté, co povalil otce na zem. V krvi měl v tu dobu kolem dvou promile alkoholu. Bylo to ve chvíli, kdy starší muž chtěl, aby manželka zavolala policii. Strach z policejního vyvedení z domu však syna dovedl k nepříčetnosti.

„Když volat policii, tak ať mají proč přijet,“ s těmito slovy odešel z předsíně do pokoje, odkud si vzal nůž a na svého otce zaútočil. Jeho otec ještě stačil přijít za svou ženou. „On mě píchnul,“ stačil říct na adresu svého syna. Jakmile si dvaačtyřicetiletý muž uvědomil, co způsobil, zamířil nůž proti sobě a dvakrát se jím bodl do břicha.

Dal by otci vlastní ledvinu

Důchodci po silném bodnutí jedenácticentimetrovou čepelí hrozila bezprostřední smrt. Před tou jej ochránila jeho žena, která mu zranění rychle obvázala. Lékaři mu při záchraně života museli vyoperovat probodnutou levou ledvinu.

„Je mi to strašně líto. Pokud to bude jen trochu zdravotně možné, chtěl bych dát tatínkovi svou ledvinu. Byl jsem opilý, kdybych věděl, jak celý večer dopadne, raději bych ani nešel domů. Kdybych mohl vrátit čas, hned bych to udělal,“ kál se u soudu rozrušený muž.

„Odpustil jsem mu. Nyní záleží na něm, jestli se změní. Jakési ponaučení bude mít. Když přestane pít, může s námi dál bydlet,“ poznamenal jeho otec.

Kromě sedmiletého nepodmíněného trestu mu soudu uložil ochrannou ústavní protialkoholní léčbu. Rozsudek ještě nenabyl právní moci, obžalovaný si vzal lhůtu na případné odvolání, stejně učinil i státní zástupce.

„Rozmyslete si, zda se budete odvolávat, pan státní zástupce už příště nemusí být tak mírný,“ apeloval na obžalovaného předseda senátu Radomír Koudela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám