Hlavní obsah

Muž probodl ženě krk, u soudu dostal 15 let vězení

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Za zločin pokusu vraždy 44leté ženy dostal v úterý u ústeckého krajského soudu o deset let mladší Viktor Gaál z Klášterce nad Ohří trest 15 let vězení. Ženu, která byla jeho přítelkyní, letos na konci ledna v jednom z mosteckých hotelů bodl do krku loveckým nožem.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Viktor Gaál u ústeckého krajského soudu tvrdil, že si na čin nepamatuje.

Článek

Matka dvou dětí přežila jen souhrou náhod a doživotně ochrnula. Rozsudek není pravomocný, Gaál i státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání.

Ženu, která se s ním chtěla rozejít, vylákal pod záminkou, že se chce rozloučit, protože odjíždí do zahraničí. Podle soudu si předem promyšleně u postele ukryl 24 centimetrů dlouhý lovecký nůž, kterým ji následně bez jakékoliv hádky a varování se slovy „neboj, nebude to bolet“ bodl do krku. Přeťal jí štítnou žlázu a část míchy. „K úmrtí ženy nedošlo jen šťastnou souhrou náhod,“ řekla předsedkyně senátu Jana Kurešová.

Gaál nechal ženu, která se nemohla hýbat, nějaký čas na posteli krvácet, sám se mezitím povrchově pořezal na krku a pod koleny. Pomoc zavolal až po 23 minutách. Podle soudkyně Kurešové to, že ji vůbec zavolal, bylo jedinou jeho polehčující okolností. Přitěžujících okolností byla podle soudu naopak celá řada.

Nelze přistoupit na tvrzení obhajoby, že útok byl veden tak, aby ženu neusmrtil.
soudkyně

Žena je například doživotně odkázána na pomoc jiné osoby, nemůže se starat o dva syny, jeden z nich musel do dětského domova. Gaál byl už také dvakrát soudně trestán, ženě v minulosti opakovaně vyhrožoval.

Čtyřiatřicetiletý muž v přípravném řízení nechtěl vypovídat, u soudu tvrdil, že si na čin nepamatuje. Na otázku, zda se cítí vinen, odpověděl ano i ne. Podle obhajoby ženu usmrtit nechtěl. „Nelze přistoupit na tvrzení obhajoby, že útok byl veden tak, aby ženu neusmrtil. Musel vědět, že takový útok na krk, kde jsou cévy a mícha, bývá smrtelný,“ dodala soudkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám