Hlavní obsah

Muž popírá, že ubodal kvůli životní pojistce manželku

Právo, Tomáš Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Devět let starou vraždou se začal v pátek zabývat pražský městský soud. Osmatřicetiletého Miloše Lašmana viní obžaloba, že ubodal svou o deset let starší manželku. Údajně tak chtěl získat její majetek.

Článek

Lašman uzavřel pro svou ženu Janu, se kterou vychovával dvě dcery z jejího prvního manželství, krátce před vraždou životní pojistku.

Vražda se stala 15. dubna 1996 v bytě ve Stodůlkách, kde rodina bydlela. Pachatel zasadil ženě jedenáct bodných ran, z toho šest velmi hlubokých.

Lašman vinu na smrti své ženy popírá. Byl sice první podezřelý, ale vyšetřovatelé případ odložili pro nedostatek důkazů. Loni ale kauzu na popud dcery zavražděné policisté otevřeli, Lašmana obvinili a ten skončil ve vazbě.

Svou ženu prý miloval

"Proč bych to proboha dělal, svoji ženu jsem miloval a žili jsme velice spokojeně," řekl soudu Lašman. Ten byl v minulosti již čtyřikrát trestán za drobnější majetkovou činnost.

"Přišel jsem domů v jednu po poledni a manželku jsem našel mrtvou," uvedl obžalovaný, který se společně se svou ženou živil prodejem kosmetiky.

"Dopoledne jsem byl v Holešovické tržnici, kde jsem vybíral vhodné lidi, kterým bych mohl kosmetické výrobky prodat, eventuelně je zapojit do sítě dealerů. Domů jsem jel metrem v poledne, abych byl doma dříve než přijde ze školy dcera, která měla nový klíč od bytu a nedařilo se jí s ním odemykat. Manželka v tu dobu měla být v bance v centru, kde si chtěla nechat proplatit šek," vysvětlil Lašman, který prý našel byt otevřený a v něm na podlaze ležela jeho mrtvá žena.

Vražedná zbraň se nenašla

"Zkoušel jsem tep a ten jsem nenahmatal, nedýchala a byla studená," vysvětloval obžalovaný, proč nezavolal sanitku, ale rovnou policisty. V minulosti pracoval jako sanitář v motolské nemocnici, kde se se svou budoucí ženou v roce 1987 seznámil. Měl za sebou i dva roky střední zdravotnické školy, takže by podle vlastních slov zřejmě poznal, kdyby žena ještě měla šanci na záchranu života.

Během svého manželství měl Lašman několik milenek, které mu prý žena tolerovala. "Spala se mnou jednou denně a věděla, že já to potřebuji častěji. Proto jí nevadilo, že jsem jí byl nevěrný. Na kvalitu našeho vztahu to nemělo žádný vliv," nechal se obžalovaný slyšet.

Od smrti své ženy na tom byl Lašman údajně psychicky velice špatně a choval se naprosto neracionálně. Proto zřejmě vyhodil dva kuchyňské nože, které slíbil dodat policistům. Vražedná zbraň se totiž nikdy nenašla. Když se jej předsedkyně senátu Veronika Čeplová zeptala, proč nevyhledal pomoc lékaře, odpověděl, že se bál, aby jej nezavřeli do blázince.

Rozsudek by měl soud vynést 10. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám