Hlavní obsah

Muž napadl starostu obce na Táborsku sekerou

Právo, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor
Aktualizováno

Přímo na úřadě zaútočil ve čtvrtek po osmé hodině ráno na starostu Jistebnice na Táborsku Vladimíra Maška (ČSSD) 66letý muž. Politik je v nemocnici mimo ohrožení života a Právu řekl, že s mužem, který je místní, neměl před touto událostí žádný výrazný konflikt.

Foto: Mapy.cz

Radnice v Jistebnici na Táborsku

Článek

„Prošel jsem vyšetřeními a není to tak úplně nejhorší,“ sdělil Právu Mašek. Čtvrteční útok přímo na úřadě vůbec nečekal.

„Já jsem s ním do kontaktu před útokem téměř nepřišel. Je to člověk, který měl nějaké osobní problémy a asi i finanční. Myslím si, že se ani moc neorientuje ve společnosti,“ uvedl k útočníkovi Mašek. Dodal, že nejdříve byl útok vedený sekerou, který odrazil, a pak ještě nožem.

Podle některých svědků přišel útočník ráno na úřad jako kterýkoliv jiný návštěvník, aniž by si kdokoliv zprvu všiml sekery a nože a zamířil rovnou za starostou. Zaměstnanci městského úřadu se však nechtěli k rannímu útoku, který všechny zaskočil, vyjadřovat. „Jsme rádi, že to nakonec alespoň takhle dopadlo, ale opravdu k tomu nechceme nic říkat,“ uvedla jedna ze zaměstnankyň, která nechtěla sdělit své jméno.

Byl podivín

V místních restauracích se lidé o útoku bavili. „Bydlí v pečovatelském domě a vím, že měl problémy s pořádkem. Jinak je to spíš takový podivín. Moc se s lidmi nebaví,“ podotkla další žena.

Policisté zadrželi útočníka přímo na místě. Nyní mu hrozí obvinění hned z několika trestných činů včetně útoku na úřední osobu, ublížení na zdraví a v krajním případě i trestný čin vraždy ve stádiu pokusu. „Klasifikaci trestného činu budeme vědět až po výslechu zadrženého a dalších úkonech trestního řízení,“ dodal mluvčí policie Jiří Matzner.

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petra Kafková řekla, že starostův stav je stabilizovaný a že nebyl ohrožen na životě.

V Jistebnici na Táborsku žije asi 2000 obyvatel. Obec patří mezi místa, kde stát zvažuje, že vybuduje hlubinné úložiště jaderného odpadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám