Hlavní obsah

Muž, který byl před pěti lety zřejmě zavražděn, byl prohlášen za mrtvého

Právo, Miroslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Okresní soud v Přerově prohlásil ve čtvrtek za mrtvého Miloslava Nárožného z manželského páru z Přerova, který zmizel na podzim 2009 a stal se pravděpodobně obětí vraždy. Jeho manželku Zdeňku prohlásil za mrtvou již v polovině září.

Foto: Petr Marek, Právo

Pavel Nárožný v září (vpravo) u olomouckého krajského soudu

Článek

Soud tak chtěl tehdy učinit i v případu jejího muže, ale proti byl jeho syn Pavel, který byl zároveň jediným podezřelým z vraždy manželů. Těla se dosud nenašla, na místě činu vyšetřovatelé objevili jen krev. Olomoucký krajský soud už třikrát zprostil Pavla Nárožného obžaloby, naposledy v září.

Rozhodnutí okresního soudu má dopad především na život pozůstalých. „Prohlášení za mrtvé má dopad do spousty sfér a oblastí, například do dědického práva, na vyplácení důchodu, týká se to i nejrůznějších dávek či účtů,“ konstatoval již dříve soudce Jan Novák.

Stejně jako v případě Zdeňky Nárožné, určil soud jako datum úmrtí Miloslava Nárožného 8. listopad 2009. Jde totiž podle něj o nejpravděpodobnější den, ve který prokazatelně, stejně jako jeho manželka, zemřel.

Otec byl údajně v Americe 

Zatímco v případě pohřešované mohl soud rozhodnout o jejím prohlášení za mrtvou již v září, v případě jejího manžela tomu zabránilo to, že si jeho syn proti tomu podal stížnost. Tvrdil přitom, že jeho otec mrtvý není a pobývá v Americe. Jeho stížnost zamítl krajský soud.

Po manželském páru zůstaly v jeho domě a garáži jen krvavé stopy. Jejich těla se policistům ani přes rozsáhlé pátrání objevit nepodařilo. V případu se původně kromě Pavla Nárožného zodpovídala i jeho matka Hana, která však již zemřela.

Krajský soud v září už potřetí obžalobu, které tentokrát již čelil jen Pavel Nárožný, odmítl. Učinil tak s odkazem na nedávné rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle něhož byla většina důkazů opatřena nezákonně. Policie je totiž zajistila v prostorách, které jsou před jejím zásahem ze zákona chráněny, tedy v domě zmizelých a v autě pohřešovaného, aniž by měla výslovný souhlas od oprávněných osob či od soudu.

Důkazy nestačí na odsouzení

„To torzo, které nám zůstalo, k usvědčení obžalovaného nestačí. Byť jsme přesvědčeni, že vražda manželů se stala a on (Nárožný, pozn. red.) na ní nějaký podíl má,“ vysvětlil tehdy předseda senátu krajského soudu Vladimír Hendrych. Případ však ani posledním verdiktem krajského soudu nekončí, neboť státní zástupkyně se proti němu odvolala.

Podle obžaloby bývalá manželka oběti Hana Nárožná s jejich synem Pavlem pár zavraždili, těla naložili do auta a odvezli na neznámé místo. Motivem vraždy měly být zřejmě složité rodinné i majetkové spory, které vyvrcholily tím, že otec syna pár měsíců před vraždou vydědil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám