Hlavní obsah

Mladíka ve škole někdo přiotrávil jedem na krysy

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HORŠOVSKÝ TÝN

Policie pátrá po neznámém člověku, který přímo ve školním objektu nasypal do láhve s pitím šestnáctiletého žáka Středního odborného učiliště v Horšovském Týně jed na krysy. Dal ho tam v takovém množství, že mladík se zdravotními potížemi skončil v nemocnici, kde ho museli ošetřit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Lékařské  testy  podstoupili ještě další tři spolužáci, kteří se z jeho lahve také napili.

Celé se to seběhlo tuto středu v objektu školy v Horšově, kde probíhá odborný výcvik. „Školák měl plastovou láhev s limonádou uloženou v šatní skřínce, která nebyla zamčená. Při opakovaném napití ucítil mezi zuby granuli. Později musel být s bolestmi hlavy a nevolností hospitalizován v nemocnici,“ řekl šéf domažlických kriminalistů a vyšetřovatelů Miroslav Vokáč.

Lékaři podle informací Práva v nemocnici zjistili, že u školáka došlo ke zředění krve, což odpovídá stavu po požití krysího jedu. Dostal léky, které účinky jedu eliminovaly. „Pacient byl u nás hospitalizován jeden den. Všechny výsledky vyšetření jsme předali policii,“ uvedla vedoucí lékařka dětského oddělení domažlické nemocnice Soňa Budková.

K jak vážnému poškození zdraví u něho došlo a další bližší podrobnosti, však s ohledem na lékařské tajemství odmítla sdělit.

Jed je na učiliští běžně dostupný

Tomu, že se s největší pravděpodobností jednalo o jed na krysy, odpovídá i prostředí, ve kterém probíhá praktické vyučování. Jde o bývalý zemědělský objekt, kde se to hemží hlodavci a na řadě míst jsou proto nastraženy otrávené granule.

„I tvar granule v pití odpovídal krysí návnadě. Poslali jsme vzorek tekutiny k rozboru do kriminalistickému ústavu. Expertízu vzorku moči i krve u všech čtyř žáků necháme udělat v ústavu soudního lékařství,“ doplnil Vokáč s tím, že případ by mohl být kvalifikován jako trestný čin ublížení na zdraví.

Vedení školy případ nechce komentovat. „Vyjadřovat se k tomu nebudu,“ řekl její ředitel a zavěsil telefon. 

Podle šéfky plzeňského ústavu soudního lékařství Heleny Kvapilové má krysí jed podobné účinky jako lék varfarin. „Při užití většího množství dochází k nadměrnému krvácení a takto postižený člověk může vykrvácet do vnitřních orgánů,“  uvedla  Kvapilová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám