Hlavní obsah

Mladík málem upálil svou babičku, soud mu potvrdil 12 let

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, Miloslav Hradil

Na dvanáct let do vězení se zvýšenou ostrahou poslal ve středu Vrchní soud v Olomouci za pokus o vraždu a krádež pětadvacetiletého Jevgenije Puškina. Mladík málem upálil v domě v Šatově na Znojemsku svou babičku. Vrchní soud tak potvrdil verdikt Krajskou soudu v Brně z června, proti němuž se obžalovaný odvolal.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Jevgenij Puškin u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Jeho odvolání jsme jako nedůvodné zamítli. Soud prvního stupně podle nás správně zjistil a posoudil skutkový stav,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Drama se odehrálo počátkem února a bylo pro seniorku naprosto nečekané. Vnuka v noci potkala cestou do ložnice, pozdravili se a ona si šla lehnout. Zanedlouho ji však probudilo praskání doprovázené hukotem. V rodinném domě hořelo.

Mladý Puškin podle obžaloby rozlil kolem půlnoci v okolních třech pokojích benzín a škrtl sirkou. Při odchodu z hořícího domu za sebou zamkl. Důvodem byly podle všeho neshody s matkou a babičkou.

Chtěl jsem matku a babičku vyprovokovat k diskusi.
odsouzený Jevgenij Puškin

Ženu vinil ze své vlastní tristní situace. Nedařilo se mu vystudovat vysokou školu, v zaměstnání nevydržel nikdy déle než měsíc. Bez práce byl i před zapálením domu. Sám u vrchního soudu ve středu prohlásil, že žil z příjmu matky.

Nezemřela jen díky náhodě

Puškinova babička podle žalobce nezemřela jen náhodou. Zachránilo ji to, že požár zaregistrovala ještě předtím, než tvrdě usnula. Z domu, na kterém požár napáchal škodu za zhruba 1,5 miliónu korun, stihla utéci. Utrpěla však popáleniny prvního a druhého stupně a nadýchala se kouře.

Po odchodu z hořícího domu dostal mladík podle svého vyjádření hlad, a proto se vloupal do objektu čerpací stanice pohonných hmot. „Myslel jsem, že zkolabuji, když něco nesním,“ tvrdil. Na benzínce ale odcizil jen plechovku ochuceného piva.

Policisté jej dopadli po čtyřech dnech. Puškin se hájil tím, že nechtěl babičku zabít. Jen se ji prý snažil donutit, aby se naštvala. „Chtěl jsem je (babičku a matku) vyprovokovat k diskusi. Chtěl jsem, aby se mě zřekly, abych mohl jít pryč z toho domu,“ uvedl již u krajského soudu.

Přiznání jako polehčující okolnost

Ženám dělal již dříve různé naschvály. Matce například propíchal pneumatiky na autě. Podle znaleckých vyjádření mladík netrpí žádnou duševní poruchou. Dostal nejnižší možný trest, hrozilo mu až dvacet let vězení.

„Trest na samé hranici trestní sazby považujeme za přiměřený,“ konstatoval Cik s tím, že polehčujícími okolnostmi bylo to, že se obžalovaný k činu doznal, nebyl nikdy dosud soudně trestán a že trestný čin vraždy zůstal ve stadiu pokusu. „Na druhou stranu nebyly důvody jít pod hranici trestní sazby,“ dodal mluvčí soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám