Hlavní obsah

Mladík byl osvobozen z otcovraždy

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přibližně rok strávil 22letý Roman Sladký ve vazební cele s podezřením z dvojnásobné vraždy. Podle státního zastupitelství totiž zosnoval smrt svého otce a navíc přiložil pistoli ke spánku svého kamaráda. Pražský městský soud však z něho vinu ve čtvrtek sňal vinu s tím, že ji nelze dostatečně prokázat.

Foto: Tereza Bednaříková

Pecha Kucha Night v Ostravě již popáte, tentokrát v Dole Michal.

Článek

Soud zprostil i Sladkého kamaráda Vladimíra Navrátila, který čelil podezření, že vraždu starší muže provedl.

Senát v čele s Pavlou Augustinovou tím vlastně připustil původní vyšetřovací verzi, že Sladkého stejně starý kamarád Jan S. se zastřelil sám. Kdo ale stojí za smrtí mladíkova otce Otakara, který prokazatelně zemřel po dvojnásobném průstřelu hlavy? Na tuto otázku soud odpovědět neuměl.

Na rozsudek včera napjatě čekalo téměř deset členů mladíkovy rodiny, pražští restituenti domu v Kaprově ulici na Starém Městě. Všichni rezolutně tvrdili, že o pachateli nemají ponětí, ale rozhodně to nebyl Roman. "Jsem si naprosto jistá, že on by to nikdy neudělal. Neměl důvod. Znám ho od malička, je to hodný kluk," zdůrazňovala sestra zavražděného a teta obžalovaného na chodbě před soudní síní.

Vyšetřování pomohl článek

Otakar Sladký byl zavražděn v lednu roku 2000 před garáží své dílny v Praze 7. Policie podezírala jeho syna, neboť svědci hovořili o neshodách mezi oběma muži. Důkazů však mnoho nezískala. Podezřelá byla pouze SMS zpráva, kterou Sladký v době krátce po činu dostal do svého kamaráda Navrátila ve znění: Už to mám za sebou.

Navrátil však záhy zmizel, později se ukázalo, že se zřejmě přidal k Cizinecké legii ve Francii. Případ se pohnul dopředu teprve poté, co redaktor týdeníku Květy příběh o neobjasněné vraždě zveřejnil. Tehdy se totiž ozval policii kamarád Sladkého a svědčil proti němu.

Zároveň policii dovedl do prostor čističky na Slapech, kam prý Sladký chodil střílet. Policisté tam nalezli náboj vystřelený ze stejné zbraně jako ty, které zabily Sladkého otce.Mladík byl obviněn z organizace hrdelního činu, jeho uprchlý kamarád Navrátil z provedení.

Zvláštní okolnosti sebevraždy

Při vyšetřování záhy vyšlo najevo, že Sladký se ocitl v bezprostřední blízkosti další smrti. Tentokrát se jednalo o jeho kamaráda, který zemřel zhruba ve tři hodiny ráno v květnu roku 2000 na chatě na Mělnicku. Podle výpovědí přítomné svědkyně, Sladký s mladíkem dlouho do noci popíjel. Ráno ji pak vzbudil s tím, že Jan se po jeho odchodu do postele zastřelil. Policie na místě došla k závěru, že se jednalo o sebevraždu. U hlavy mladíka byla totiž pohozená pistole a nic nenasvědčovalo násilnému činu.

Teprve později vyšetřovatelé svoji verzi poupravili, neboť se ukázalo, že v době střelby byl Sladký v místnosti přítomen. Na rukou měl totiž usazený střelný prach. Podivná byla i okolnost, že mladík měl prostřelený pravý spánek hlavy a pistole ležela rovněž napravo, on byl ale levák.

Soud konstatoval, že v obou případech jsou pouze nepřímé důkazy, které sice správně vedly k zahájení trestního stíhání, ale nikoliv už odůvodňují odsouzení. "Nepřímé důkazy nezapadají do uceleného kruhu," konstatovala soudkyně Augustinová k případu otcovraždy. Zároveň vyjádřila názor, že v druhém případě nelze vyloučit sebevraždu.

Advokát: policie na místě činu pochybila

Advokát Sladkého Vladimír Vaněk zdůraznil, že policie pochybila v obou případech na místě činu. Podle žalobkyně Petry Pavlánové bylo chybou, že v případě smrti mladíka policisté rovnou počítali se sebevražednou verzí. Nesňali totiž například otisky prstů mrtvému či neprovedli analýzu krve, která byla na jeho oblečení.

Mladík propuštěný z vazby pak uvedl, že zváží stížnost na policii. "Policie na mě vyvíjela nátlak. Říkali, my jsme si stoprocentně jistí, tys to udělal a jsi vrah," konstatoval

Případem se možná bude ještě zabývat pražský vrchní soud, neboť žalobkyně Pavlánová si ponechala lhůtu na rozhodnutí, zda se odvolá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám