Hlavní obsah

Mládež si posprejování Karlova mostu odpracuje

Praha

Chlapci i dívce, kteří loni v létě posprejovali Karlův most, ve čtvrtek soud uložil vykonat 60 hodin společensky prospěšné činnosti. Rok bude navíc mladistvé sledovat, zda vedou řádný život. Chlapec, který měl nedávno osmnácté narozeniny, i šestnáctiletá dívka se k činu přiznali a společně napůl uhradili způsobenou škodu v celkové výši zhruba 95 000 korun.

Vandal počmáral Karlův mostVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Oba obžalovaní i státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání. Odvolat by se tak mohl již pouze orgán sociálně-právní ochrany dětí, který se ze čtvrtečního jednání omluvil. Verdikt uznal mladistvé vinnými z poškození cizí věci. Uložil jim pouze výchovné, nikoliv trestní opatření, od jehož uložení podmíněně upustil na roční zkušební dobu. Pokud by se v ní mladiství neosvědčili, bude soud v jejich stíhání pokračovat.

Chlapec s dívkou půjdou před soud kvůli posprejování Karlova mostu

Krimi

„Chovali se hanebně vůči naší nejslavnější a nejznámější kulturní památce,“ uvedla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 10 Ivana Hynková. Podle ní ale oba činu upřímně litovali. „Neuvědomovali si, čeho se dopouští. Oba byli střízliví, procházeli se noční Prahou. Zřejmě si tímto způsobem zkrátili dlouhou chvíli nebo zpestřili procházku,“ konstatovala.

Společensky prospěšnou činnost bude muset dvojice vykonat bezplatně a ve svém volném čase. Vhodnou práci jí vybere Probační a mediační služba. „Budou pracovat pro společnost, aby si uvědomili, že pracovat se musí a že je velice jednoduché něco zničit, poškodit, ale je hodně těžké něco vytvořit,“ podotkla k tomu soudkyně.

Dvojice se oddávala sexu mezi turisty u Karlova mostu, hledá ji policie

Krimi

Doplnila, že škodu způsobenou Technické správě komunikací a Galerii hlavního města Prahy mladiství uhradili tak, že si vzali půjčku od rodičů, kterým teď peníze splácejí z výdělků na brigádách.

Foto: Petr Horník, Právo

Mladí posprejovali Karlův most nápisy jako například „kill yourself”.

Nápisy v angličtině načmárané tyrkysovou barvou se na nejstarším pražském mostě objevily loni 9. července. Pokryly větší část kamenného zábradlí, podstavec sochy svatého Augustina i stojany lamp. Policisté dohledali pachatele na záběrech z kamer, které zveřejnili den po činu. Chlapec se tentýž den přišel přiznat.

Sprejer počmáral zábradlí Karlova mostu

Krimi

Graffiti z Karlova mostu odstranil restaurátor, kterého povolala Technická správa komunikací. Vandalské projevy sprejerů předtím řešil už několikrát, tento případ ale označil za zatím nejrozsáhlejší. Dnes vyšlo najevo, že dvojice počmárala nejen památku, ale o několik hodin později také dvě lavičky a chodník v jedné z ulic Prahy 10. Chlapec následně nápisy z laviček sám smyl, uvedl soud.

Dospělému pachateli by za posprejování památky hrozilo šest měsíců až tři roky vězení. U mladistvých se sazby stanovené v trestním zákoníku snižují na polovinu. Podle zákona o soudnictví ve věcech mládeže není možné zveřejnit jména nezletilých obžalovaných ani jiné informace vedoucí k jejich identifikaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám