Hlavní obsah

Mladá žena zemřela 11 dní po porodu na otravu krve

Právo, Pavel Karban
OPAVA/KRNOV

Otrava krve vyvolaná prudkým zánětem dělohy je podle závěrů pitvy příčinou úmrtí devětadvacetileté ženy z Kravař, která ve Slezské nemocnici v Opavě zemřela v neděli 19. října, jedenáct dní po porodu syna, ukázala pitva. Na sepsi ukázaly lékařům pouze předběžné výsledky pitvy.

Článek

"Stále se ještě jedná o výsledky předběžné, neúplné, chybí laboratorní vyšetření,“ upozornil mluvčí nemocnice Daniel Svoboda. Když se u pacientky objevily komplikace, vyšetřili ji podle něj nezávisle na sobě čtyři zkušení lékaři. "Všichni dospěli k závěru, že jde o virové onemocnění. Jednalo se o netypický průběh onemocnění," dodal Svoboda.

Podle informací Práva se případem policie prozatím nezabývá. Ředitel zařízení už předal případ k prošetření územní znalecké komisi. "Do zveřejnění závěru komise budou kmenoví lékaři Slezské nemocnice zainteresovaní na této kauze pracovat pouze pod odborným dohledem,“ ujistil Svoboda.

Další úmrtí rodičky v Krnově

Nejen v Opavě ale v tomto měsíci zemřela žena po porodu. Ve čtvrtek 9. října nepřežila poporodní komplikace v Krnovské nemocnici pětatřicetiletá žena z Osoblažska. Zemřela na anesteziologicko-resuscitačním oddělení třetí den po porodu.

"Narozené dítě je zdravé, v současnosti je v péči rodiny,“ uvedla mluvčí nemocnice Eva Kijonková. Důvodem ženina úmrtí měly být poporodní komplikace. "Jedná se o poměrně vzácné komplikace, které se projevují dva nebo tři dny po porodu. Rodičce prudce klesne počet krevních destiček a zároveň prudce stoupne tlak,“ popsala mluvčí příčinu a dodala, že při dramatickém průběhu umírá na tyto komplikace většina postižených žen.

Pitevní nález ženy nechtěla Kijonková komentovat. "Veškerou dokumentaci máme připravenou pro znaleckou komisi. Počkáme, co řeknou znalci,“ řekla a upozornila, že lékaři nemocnice si nejsou vědomi, že by péči o rodičku jakýmkoliv způsobem zanedbali.

Úmrtím ženy z Osoblažska se již zabývá policie. "Případ šetříme jako podezření z trestného činu ublížení na zdraví,“ potvrdila bruntálská policejní mluvčí Pavla Tušková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám