Hlavní obsah

Mladá žena se na výletě shýbla, a už se nenarovnala. Letěl pro ni vrtulník

Osada Jelení
Aktualizováno

Jedno shýbnutí stačilo mladé mamince k tomu, aby jí přiletěl na pomoc vrtulník záchranné služby. Během rodinného výletu na Medvědí stezku na Šumavě se žena v těžko dostupném terénu shýbla, ale nemohla se narovnat zpět. Z důvodu neprostupnosti terénu proto byla transportována vrtulníkem do nemocnice v Českých Budějovicích, informoval mluvčí záchranářů Radek Zeman.

Foto: Armáda ČR

Pro ženu přiletěl vrtulník.

Článek

„Zpět už se nedokázala narovnat, a tak její manžel zavolal pomoc. Problém byl v tom, že nehoda se kojící matce stala v místech, kam se v žádném případě nedokážeme dostat s naší terénní technikou,“ řekl Aleš Fejfar, zasahující člen Horské služby Šumava. Transport by byl v této lokalitě velmi náročný a pro ženu velmi bolestivý.

Foto: Armáda ČR

Zásah byl v nepřístupném terénu

„Jednatřicetiletá turistka během výletu pocítila prudkou bolest zad vystřelující do dolní končetiny. Bolest ji omezovala v dalším pohybu. Vzhledem k lokalitě a stavu pacientky byl povolán vrtulník na zásah v nepřístupném terénu,” popsala mluvčí záchranářů Petra Kafková.

Záchranáři tedy maminku zafixovali v bezpečné poloze do vakuové matrace a umístili na speciální nosítka. „Vrtulník letecké záchranné služby pak v podvěsu paní vytáhl a přeletěl s ní na místo, kde mohl přistát a ženu naložit,” dodal Fejfar.

Poté byla žena transportována do nemocnice v Českých Budějovicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám