Hlavní obsah

Místostarosta hrozil nefunkčním samopalem

Právo, Patrik Biskup, Jaroslav Veselý
POSTŘEKOV

O pořádný skandál se postaral v noci na pátek místostarosta Postřekova na Domažlicku Josef Tauer (nez.). Zásahová jednotka šestačtyřicetiletého zastupitele zatkla poté, co samopalem ohrožoval dva lidi v nedalekém Klenčí. Chtěl se tak domoci dluhů. Policie později zjistila, že zbraň nebyla funkční.

Foto: Jana Bečková

Františkův pramen

Článek

"Ve čtvrtek v podvečer přijel opilý do stavební firmy v Klenčí pod Čerchovem vybírat údajný dluh. Přitom pohrozil tamním dvěma zaměstnancům samopalem," sdělil vyšetřovatel případu

Teď mu za spáchání násilí proti skupině obyvatel a výtržnictví hrozí rok vězení. A to má štěstí, že nebyl obviněn z nedovoleného ozbrojování. Jak se totiž po jeho zadržení ukázalo, samopal byl nefunkční.

"V pátek dopoledne se podařilo dva samopaly vzor 58 zajistit v kotelně postřekovské restaurace Špilarka, kde je Tauer bez vědomí personálu ukryl. Ukázalo se, že nejsou střelby schopné," prozradil zdroj z domažlického policejního ředitelství.

Z vyšetřování vyplynulo, že Tauer se chystal získat násilím několik set tisíc korun, které mu údajně dlužil majitel stavební firmy z Klenčí.

Chronologie a důvody trestného činu

"Kolem 17. hodiny odjel do Klenčí do té firmy, ale majitele nesehnal. Byli tam dva zaměstnanci, na které vytáhl samopal a nabil ho," uvedl policista obeznámený s případem. 

"Sháněl šéfa. Ten tu ale nebyl, tak jsme postřekovského místostarostu vyzvali, aby odjel a vrátil se druhý den ráno. Neposlechl a místo toho nám řekl, abychom šli k jeho autu. Ze sedadla spolujezdce pak vzal samopal se zásobníkem. Přitiskl si ho na prsa, natáhl závěr a řekl, ať Pittnerovi vzkážeme, že má doma ještě jeden a že to myslí vážně. Pak nasedl do auta a odjel," popsali zaměstnanci.

Jeden z nich okamžitě volal policii. "Strach jsme dostali, až když Tauer odjel. Napadlo nás, že nás klidně mohl postřílet," řekli vylekaní pracovníci. Podle nich se nedalo nijak poznat, že zbraň není nebezpečná.

"Tauer chtěl tímto způsobem zřejmě řešit nedokončené smluvní vztahy," myslí si Pittner o hrozbách samopalem. Jeho firma si Tauera najala, aby jako subdodavatel prováděl omítky na rekonstruovaných domech v areálu klenečských kasáren. Mezi oběma podnikateli ale došlo k neshodám ohledně kvality odvedené práce.

Tauer se posílil alkoholem

Tauer podle policejních zdrojů už v průběhu dne popíjel v restauraci, kde ukazoval samopal, který použije. "Policie bude zjišťovat, zda je pravda, že tady samopalem hrozil a pažbou rozbil tři půllitry," zmínil vyšetřovatel.

Pak Tauer zmizel a objevil se až v noci kolem 23. hodiny doma, kde už na něho čekali policisté. Samopal u sebe už neměl.

Zbraně byly znehodnocené

"Teprve dnes dopoledne policisté našli ve sklepě v postřekovském hostinci dva samopaly. Zjistilo se, že se jedná o znehodnocené zbraně," sdělila Novinkám domažlická policejní mluvčí Petra Srnková s tím, že místostarosta proto už není podezřelý z nedovoleného ozbrojování. Nicméně mu nadále hrozí obvinění z výtržnictví.

Jednou z verzí, jak místostarosta přišel ke zbraním je, že pocházejí ze sbírky určené pro muzeum. V Postřekově totiž podle informací Práva chtějí uctít památku jednoho místního rodáka, generála Buršíka. Součástí expozic mají být i repliky různých palných zbraní.

Musel to být zkrat, řekl starosta

V obci vzbudila událost obrovskou pozornost místních lidí. "To bychom do něj nikdy neřekli," shodují se lidé.

Starosta obce Jiří Friš (nez.) incident nechápe. "Tauer je dříč, který pět let pracuje pro obec. Nebyl to žádný opilec, ale kvalitní člověk. Byl bych rád, aby v našem zastupitelstvu zůstal, to s tím samopalem bylo určitě jen zkratové jednání, kterého bude později velice litovat," řekl Friš.O Tauerově odvolání zatím neuvažuje. "Až vystřízliví, bude svého skutku litovat a nejspíš sám rezignuje," obává se starosta, neboť prý nemá nikoho, kdo by Tauera nahradil.

Starosta ale připustil, že v některých situacích jednal ostřeji, ale prý jenom proto, aby si vyjednal respekt.

Reklama

Výběr článků

Načítám