Hlavní obsah

Ministr Gross půjde k výslechu kvůli dálnici

PRAHA

Policie se chystá příští týden vyslechnout ministra vnitra Stanislava Grosse v souvislosti s vyšetřováním kauzy výstavby dálnice D47. ČTK tuto informaci v pátek potvrdila mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříková. "Pan ministr bude podávat vysvětlení," řekla. Podle dobře informovaného zdroje kriminalisté Grosse vyzpovídají v úterý či ve středu.

Foto: BHC Most

Pohár města Meziboří v billiard-hockeyi šprtci

Článek

Protikorupční služba zjišťuje, zda rozhodnutí vlády Miloše Zemana (ČSSD) udělit zakázku na výstavbu dálnice neprovázely úplatky. Případem se začala zabývat na základě rozhovoru, který poskytl médiím ministr dopravy Milan Šimonovský. Policie hodlá vyslechnout všechny členy vlády, která tehdy o zakázce rozhodovala. Již vyslechla bývalého ministra financí Pavla Mertlíka a tehdejšího ministra práce a sociálních věcí (nyní premiéra) Vladimíra Špidlu. Na policii vypovídal také nynější ministr dopravy Šimonovský, podle nějž byla smlouva uzavřena předčasně. Vyslechnut má být také expremiér Miloš Zeman.

Vláda loni v červnu bez výběrového řízení rozhodla, že dálnici z Lipníka nad Bečvou k polským hranicím postaví za 125 miliard korun firma Housing (H). Smlouvu uzavřel tehdejší ministr dopravy Jaromír Schling, aniž předtím vypsal výběrové řízení na investora. Podle něj však šlo o pilotní projekt, a proto nebylo možné tendr vypsat. Schling je podle policejní vyšetřovací verze v okruhu podezřelých.

Podle obvodního státního zástupce Pavla Suchánka, který na vyšetřování kauzy zpočátku dohlížel, policie vyčíslila minimální případnou škodu na 650 milionů korun. Suchánek již dříve uvedl, že při právní kvalifikaci trestného činu může jít o různé formy úplatkářství nebo porušování povinnosti při správě cizího majetku. Policie se zabývá finanční stránkou výstavby, zjišťuje cenu díla a to, zda nebyla proti konkurenčním návrhům nadhodnocena. "Pokud se prokáže, že tam byly nižší nabídky, tak tam nepochybně důvodné podezření je," řekl Suchánek před časem.

Špidlova vláda v dubnu rozhodla, že dohodu se společností H vypoví a projekt realizuje sama. Namísto 125 miliard plánovaných H by měl projekt vyjít na 80 až 85 miliard korun a termín uvedení do provozu by se měl zkrátit o rok na konec roku 2008.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám